Близо 100 години след като град в Южна Калифорния отнема плажната ивица на чернокожа двойка, окръг Лос Анджелис гласува единодушно във вторник да върне земята на семейството, което длъжностните лица определиха като опит да се "поправят грешките от миналото", писа в. "Ню Йорк таймс".

На емоционално заседание Надзорният съвет на окръг Лос Анджелис гласува с 5:0 да прехвърли собствеността върху земята на правнуците и праправнучките на Чарлз и Уила Брус, които купуват имота, наречен "Брус бийч", през 1912 г. в района, който ще се превърне в град Манхатън бийч, Калифорния.

Чарлз и Уила Брус използват земята, за да построят курорт, който други чернокожи семейства да могат да посещават, без да се сблъскват с расистки тормоз. Но през 1924 г. властите в Манхатън Бийч гласуват за отнемане на земята чрез принудително владение, като твърдят, че тя е необходима за обществен парк.

"Добре документирано е, че този ход е бил расово мотивиран опит за прогонване на успешния чернокож бизнес и неговите покровители", заяви миналата седмица окръжният съвет на надзорниците в предложение да се завърши връщането на земята.

Брус се бориха да запазят имота си чрез съдебни дела, но не успяха и загубиха бизнеса си. Град Манхатън Бийч им плаща 14 500 долара и задържа земята, докато през 1948 г. тя е прехвърлена на щата, който през 1955 г. я прехвърля на окръг Лос Анджелис. В крайна сметка окръгът изгражда обществен парк върху парцела с площ от близо 7000 квадратни метра.

След гласуването във вторник прехвърлянето на имота на семейството ще бъде завършено след процес на ескроу, след което окръгът ще отдава имота под наем за 413 000 долара годишно, като същевременно ще поддържа там съоръжение за обучение на спасители. Семейството има възможност да продаде земята по-късно на окръга за нейната приблизителна стойност от 20 млн. долара.

39-годишният Антъни Брус, говорейки от името на семейството си, определи решението на съда като "горчиво-сладъко".

Адвокатът Джордж К. Фатери III, представляващ семейство Брус, заяви в изявление във вторник, че връщането на земята е първият случай в американската история, в който правителството връща собственост на чернокожо семейство.

Брус заяви, че се надява в бъдеще да има нови случаи, подобни на този на семейството му.