Тунизийската полиция арестува в събота стотици мигранти и конфискува лодки.

Това е мащабна акция срещу каналджийството на хора в крайбрежния регион Сфакс - ключова отправна точка за мигранти, които се насочват към Европа, съобщава "Ройтерс".

Операцията, която според правителството е била разпоредена от президента Каис Сайед, дойде в момент, когато италианският остров Лампедуза се бори с рекорден брой кацания на мигранти с лодки, преминаващи от Северна Африка.

Части на тунизийската национална гвардия нахлуха в жилищата, където са отседнали стотици мигранти, засякоха камиони, превозващи мигранти към плажовете, и конфискуваха плавателни съдове, използвани от контрабандистите, казаха служители и свидетели.

Лайен пристига на о. Лампедуза, за да инспектира мигрантския натиск

Лайен пристига на о. Лампедуза, за да инспектира мигрантския натиск

Италия се бори с безпрецедентен брой пристигнали по море тази година

Няколко заподозрени контрабандисти на хора бяха задържани в операцията, включваща самолети, полицейски кучета, военни камиони и стотици полицаи.

"Въздушната операция има за цел да се насочи към контрабандистите, които търгуват с болката на разочарованите хора", каза полковник от Националната гвардия Хусем Джебли пред репортери.

Сайед нареди репресиите, за да се изправи срещу "неприемливия приток на мигранти", се казва в изявление на вътрешното министерство.

Тунис е подложен на силен натиск от Италия и Европейския съюз (ЕС). Те обещаха 1 милиард евро, за да помогнат на разрушената икономика на страната в замяна на спиране на потока от мигранти.

През последните няколко дни около 7000 души, пристигащи от Северна Африка с лодки, акостираха на малкия италиански остров Лампедуза, което предизвика призиви за помощ от кмета на острова.

Около 126 000 мигранти с лодки са пристигнали в Италия от началото на годината, почти двойно повече от 64 529, регистрирани през същия период на 2022 г., според данни на италианското вътрешно министерство.

Италианският премиер Джорджа Мелони призова вчера ЕС да действа съвместно "с военноморска мисия, ако е необходимо", за да предотврати преминаването на мигранти през Средиземно море от Северна Африка

Автобус с мигранти катастрофира в Италия

Автобус с мигранти катастрофира в Италия

Двама шофьори са загинали