Автобус, превозващ мигранти, които първоначално са пристигнали на малкия най-южен италиански остров Лампедуза, се сблъска с камион на магистрала край Рим в петък, при което са загинали двамата шофьори, съобщиха италианските власти, цитирани от Ройтерс.

Автобусът е превозвал около 50 мигранти от Сицилия до Пиемонт в Северна Италия, когато се е случил инцидентът. Няколко мигранти са ранени и са откарани в болница за лечение.

Катастрофата идва, точно когато Италия се оплака от рязкото увеличение на лодките с мигранти от Северна Африка, които пристигат най-вече на малкия остров Лампедуза, първо пристанище за онези, които се опитват да стигнат до Европейския съюз по море.

В центъра за приемане на мигранти на Лампедуза имаше почти 7000 мигранти по-рано тази седмица, много над официалния му капацитет от около 400 души. Оттогава броят им е спаднал до 3800, съобщи италианският Червен кръст, който управлява съоръжението.

След като бъдат обработени на Лампедуза, мигрантите се изпращат на по-големия остров Сицилия и се разпределят в приемни центрове из целия италиански полуостров. Много от тях се опитват да продължат пътуването си към Северна Европа, но биват върнати на границите.

Пристигащите мигранти са сериозен проблем за дясното правителство на премиера Джорджия Мелони, което обеща да контролира миграцията. Почти 126 000 пристигнали са обработени досега тази година, което е около двойно повече от цифрата на този етап за 2022 г.

Вицепремиерът Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия Лига, разкритикува ЕС, че "не го е грижа" за проблема на Италия и каза, че правителството ще използва "всички необходими средства", за да спре лодките.

Други десни политици подхванаха въпроса, като Марион Марешал льо Пен, племенницата на френския крайнодесен лидер Марин льо Пен, посети Лампедуза в петък.

"Това, което виждаме (в Лампедуза) е само началото на миграционната криза, с която ще се сблъскаме през следващите десетилетия", каза тя в съобщение, публикувано в сайта на социалната медия X.

Мелони: Миграцията няма да реши демографската криза в Европа

Мелони: Миграцията няма да реши демографската криза в Европа

Тя говори на среща за демографията в Будапеща, организирана от унгарския премиер Виктор Орбан