40 души са ранени, а един е убит, след като турски войници открили огън с бойни патрони по протестиращи в сирийския град Кобани. Това съобщава сайтът кюрдската медийна група Rudaw.

„Ройтерс” също информира, че турските сили са използвали сълзотворен газ срещу протестиращи близо до границата със Сирия.

По информация на Силите за защита на народа (YPG) загиналият е на 17 години.

Жителите на Кобани протестирали срещу строителството на бетонна стена по протежение на границата с Турция. Тя щяла да премине на 20 метра от другата страна на границата в територията на автономния регион Рожава (бел. ред. Сирийски Кюрдистан) в Северна Сирия.

В неделя Демократична автономната администрация в Кобани разпространи свое становище, в което осъди това, което нарича „турска окупация” и предупреди Турция да стои извън Кобани и всички части на Рожава.

Припомняме, че Кобани беше първото място със значителна победа над „Ислямска държава”, след като кюрдските сили, подкрепяни от международни въздушни удари, освободиха града през януари 2015 година.

Ara News съобщава, че жителите на Кобани и активисти се страхуват, че Турция се опитва да прекъсне контакта между кюрдите през границата. „Може да построите преградна стена, която ще достигне небето, но никога няма да можете да разделите нашите хора”, заявява един от протестиращите.