Основната опозиционна партия в Турция заяви в сряда, че е подала жалби за предполагаеми нередности в хиляди секции на изборите в неделя, на които президентът Реджеп Тайип Ердоган се представи по-добре от очакваното, предава Ройтерс.

Мухарем Еркек, заместник-председател на Народнорепубликанската партия (CHP), каза, че нередностите във всяка урна варират от един грешно преброен глас до стотици такива гласове.

Той каза, че CHP официално е повдигнала възражения относно 2269 урни в цялата страна за президентските избори и 4825 за парламентарния вот, който също се проведе в неделя.

Управляващата партия на Ердоган и нейните националистически съюзници изненадаха социолозите, като спечелиха силно мнозинство в парламента.

На президентските избори Ердоган ще се яви на балотаж на 28 май срещу съперника Кемал Кълъчдароглу, след като не му достигна малко до прага от 50%, необходим за категорична победа на първия тур.

Кълъчдароглу, председателят на CHP, получи 44,9% в най-оспорваните избори по време на 20-годишното управление на Ердоган. Третият кандидат Синан Оган получава 5,17%.

"Ние следим всеки един вот, дори и да не променя общите резултати", каза Еркек пред репортери в Анкара.

Крайният срок за оспорване на резултатите от президентските избори изтече в понеделник, докато този за парламентарния вот изтече във вторник, каза Еркек и добави, че CHP е подала всичките си жалби в тези срокове.

Опозиционният алианс, включващ CHP, призова по-специално младите избиратели да се явят и да подкрепят Кълъчдароглу на балотажа, като каза, че първият тур е показал, че Ердоган е загубил вота на доверие, който е търсил.

Вятърът е в платната на Ердоган

Вятърът е в платната на Ердоган

Ако досега бе сложно за кандидата за президент на опозицията, Кемал Кълъчдароглу, то оттук нататък ще му е още по-трудно

Ердоган, който води след първия тур, казва, че само той може да осигури стабилност в Турция, която се бори с кризата с разходите за живот, растящата инфлация и въздействието на опустошителните земетресения през февруари.