Турската полиция е задържала най-малко 12 души и е използвала сълзотворен газ, за да ръзпръсне още стотици протестиращи край университета на Анкара срещу уволнението на десетки професори. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на полицейски източници и очевидци.

Около 1000 души, включително преподаватели и учени, са се опитали да се съберат в университетския кампус, някои вътре, а други по околните улици, но полицията е блокирала входа, използвайки сълзотворен газ и гумени куршуми.

Десетки учени в университета са били уволнени през тази седмица, сред повече от 4 400 държавни служители, уволнени в последната чистка от крутите мерки в цялата страна, които бяха предприети след неуспешния преврат през юли миналата година.

Турските власти уволниха или отстраниха от длъжност повече от 125 хил. души и официално арестуваха 40 хил. души след пуча срещу президента Ердоган, при който загинаха повече от 240 души.

Анкара обвинява живеещия в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и неговата мрежа от последователи в оркестрирането на опита за преврат. Гюлен отрича участие.

Малки тълпи край университета в турската столица са скандирали лозунги срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), включително "ПСР ще бъде държана отговорна" и "рамо до рамо срещу фашизма", докато са се разразили сблъсъци, след като полицията е изтикала протестиращите от входа на университета.