Турската полиция се разположи на площад Таксим в Истанбул, който стана арена на антиправителствени демонстрации в продължение на близо две седмици.

Полицаите използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, което накара много протестиращите да напуснат площада и да се изтеглят в съседния парк „Гези", където много от тях са направили къмпинг.

Някои активисти хвърляха фойерверки, димки и камъни по полицаите.

Валията на Истанбул: Полицията влиза в сблъсъци само с маргинални групи

Още...

Припомняме, вълненията в съседна Турция започнаха заради плановете на правителството за застрояване на парка „Гези", разположен в централната част на Истанбул. Впоследствие обаче акциите прераснаха в протест срещу политиката на Ердоган, насочена към ислямизация на страната. Демонстрантите обвиняват министър-председателя, че управлението му става все по-авторитарно и се опитва да наложи консервативните ислямски ценности на светска държава.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да разговаря с организаторите на протестите в сряда.

Подкрепени и от бронирани автомобили, служители с каски и щитове, се събраха около площада рано тази сутрин, и преминаха барикадите, издигнати от протестиращите.
Те отстраниха транспаранти на протестиращите, окачени на сграда с изглед към площада.

Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу заяви, че полицията няма намерение да се намесва и в протеста парка „Гези".

Ердоган: Зад протестите стоят определени кръгове с капитали

Още...

"Нашата цел е да премахнем тези знаци и снимки на статуята на Ататюрк и Културния център Ататюрк. Ние нямаме друга цел", написа той в Twitter. "Парк „Гези" и Таксим няма да бъдат пипани", категоричен е той.

Според кореспондента на Би Би Си, който е на площада, обаче действията на полицията представляват умишлена демонстрация на сила, която може да застраши преговорите в сряда.

Демонстрациите продължават 12-ти ден, като активисти контролират голяма част от площад Таксим.
Трима души са загинали, а повече от 5000 са били ранени, откакто започнаха протестите.