Товарен кораб, плаващ под турски флаг се е натъкнал на мина в четвъртък в Черно море край бреговете на Румъния и е претърпял незначителни щети, но екипажът е в безопасност, съобщиха източници от корабоплаването, цитирани от Ройтерс.

Британската компания за морска сигурност Ambrey, позовавайки се на получена информация, каза, че корабът е ударил морска мина на 11 морски мили северно от Сулина в Румъния, близо до входа на Сулинския канал.

"Съобщава се, че корабът е претърпял експлозия приблизително в 0920 UTC (12:20 часа българско време). Корабът е пуснал котва за кратък период от време, за да оцени щетите", съобщава компанията.

"В 12:10 корабът поднови плаването си", съобщава компанията, като добави, че няма съобщения за жертви.

Това е един от първите инциденти от няколко месеца на кораб, който се сблъсква с морска мина. Зоната на Черно море е посочена като зона с висок риск от застрахователите и плаващите мини остават опасност.

Взрив на кораб в Черно море край Румъния

Взрив на кораб в Черно море край Румъния

Според екипажа плавателният съд се е ударил в мина

Украински правителствен източник потвърди, че плавателен съд се е сблъсквал с мина, като добави, че това е "вероятно мина от Втората световна война или мините, оставени там миналата година", като отказа допълнителен коментар.

Йорук Исик, ръководител на консултантската компания Bosphorus Observer, позовавайки се на познания по въпроса, каза отделно пред Ройтерс, че корабът е Kafkametler и е претърпял незначителна повреда на баластния танк, но екипажът е в безопасност.

Операторът на кораба, базиран в Истанбул, Kafkametler Maritime, не може да бъде открит веднага за коментар.

Kafkametler хвърли котва в канала на река Дунав близо до украинския терминал Вилкове, показа проследяването на кораби на доставчика на морски анализи MarineTraffic в 2120 GMT в четвъртък.

Русия се оттегли от подкрепената от ООН сделка през юли, която позволяваше на Украйна да превозва зърно през безопасен транспортен канал.

Оттогава Украйна създаде временен "хуманитарни коридор" за товарни кораби и няколко кораба напуснаха украинските черноморски пристанища от август насам.

Русия може да използва морски мини, за да атакува цивилни кораби в Черно море, включително като ги постави на подхода към украинските пристанища, предупреди британското правителство в сряда, позовавайки се на данни от разузнаването.

Морска мина се взриви край румънския курорт Костинещи

Морска мина се взриви край румънския курорт Костинещи

Забелязан е още един обект в близост

От Ambry заявиха в четвъртък, че инцидентът е станал в същия ден, в който компанията "информира своите клиенти за вероятно допълнително разполагане на морски мини от руския флот, извършено, за да осуети износа на зърно от Украйна".