Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви на руския си колега Сергей Лавров, че ако Москва има някакви доказателства, показващи, че Турция помага на „Ислямска държава”, той ще подаде оставка.

„Готов съм да подам оставка, ако имате някакви доказателства, че Турция помага на ДАЕШ. Ако не можете да докажете вашите твърдения, тогава аз ви каня в Анталия (родния град на Чавушоглу) като гост до края на живота ви”, заяви турският външен министър по време на среща на международната група за подкрепа на Сирия във Виена.

„Вие сте сериозен дипломат и един от най-опитните дипломати сред нас. Вие не трябва да разчитате на такива несериозни твърдения”, заяви Чавушоглу на Лавров, цитиран от „Хюриет”.

По време на срещата той също подчерта, че не е съгласен с твърденията, че Турция си затваряла очите за „Ислямска държава”.

Междувременно, стана ясно, че 10 предполагаеми членове на „Ислямска държава” са били задържани по време на операции в различни квартали на Истанбул.

В ранните часове тази сутрин екипи на истанбулската антитерористична полиция извършили едновременни операции на 10 адреса в Султангази, Есенюрт, Есенлер и Султанбейли. Специални части и полицейски хеликоптер също участвали в операцията.

Задържани са петима сирийци, за които се твърди, че подготвят атаки, както и други петима, които им помагали.

Задържаните предполагаеми членове на „Ислямска държава” са били отведени в държавната болница „Байрампаша” за медицински тестове. След това те ще бъдат транспортирани до полицията за разпит.

Американското посолство в Анкара пък предупреди гражданите си за заплахи от международни и местни терористични групи в Турция на 19 май – националния ден на младежта и спорта. Предупреждението е отправено на базата на информации за възможни атаки в градските части.