Турски военен дрон кацна в Северен Кипър на фона на нарастващо напрежение заради сделката на Турция с Либия, с която разширява претенциите си в богатото на газ източно Средиземноморие, съобщава "Гардиън".

Дронът "Байрактар TB2" кацна на летище Гезиткале, във Фамагуста, в понеделник около 7 ч., съобщава кореспондент на АФП. Правителството на Северен Кипър одобри използването на летището за безпилотни летателни апарати.

Преди това бе подписано споразумение между Либия и Турция, което може да се окаже решаващо в борбата за наскоро откритите запаси от газ в източното Средиземноморие.

Споразумението претендира обширни морски територии в полза на Турция, срещу Гърция и международно признатата Република Кипър, която управлява южната част на острова.

Турция се противопоставя на Кипър, Гърция, Египет и Израел, които я изключиха от нов "Източносредиземноморски газов форум", който включва Йордания, Италия и палестинските територии.

Турция е готова да използва армията и да спре сондажи край Кипър

Турция е готова да използва армията и да спре сондажи край Кипър

Кипър провежда военноморски маневри с Франция и Италия

Турската република Северен Кипър (TRNC), призната само от Турция, заяви, че одобрението за дронове е дадено миналата седмица "в светлината на най-новото развитие в източния средиземноморски регион" и "за защита на законните права и интереси на турски Северен Кипър и Турция".

Министърът на транспорта на Северен Кипър Толга Атакан заяви, че турските дронове са отчасти в отговор на придобиването на израелски дронове от Кипър през октомври, за наблюдение на изключителната икономическа зона.

Турция вече има два сондажни кораба в източното Средиземноморие, въпреки заплахата от санкции на Европейския съюз.

Анкара не признава Република Кипър, член на ЕС, и казва, че Северен Кипър има права над водите около целия остров.

Турция изгони израелски кораб извън водите на Северен Кипър

Турция изгони израелски кораб извън водите на Северен Кипър

Напрежение в Средиземно море