Турция може да използва военните си сили, за да спре всяко проучвателно сондиране за газ във води край Кипър, които определя като свои, предупреди в сряда министърът на външните работи на Турция, съобщава АП.

Външният министър Мевлют Чавушоглу коментира пред проправителствения информационен канал A Haber, че Турция "има право да предотврати" всяко нерегламентирано сондиране във води, които според него попадат в собствения им континентален шелф.

Попитан конкретно дали Турция може да използва военни средства, за да спре подобни сондажи, Чавушоглу отговори, "разбира се".

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Той вижда добри и открити отношения с Путин и Тръмп, заедно ще постигат мир

Част от зоната, за която Турция говори, са води, в които Кипър има изключителни икономически права и където компании, включително френската Total и италианската Eni, са получили лиценз от източносредиземноморската островна държава да извършват съвместно сондажи.

Консорциум, съставен от двете компании, има лиценз за провеждане на проучвателно сондиране в седем от 13-те "блока" на Кипър, които съставляват изключителна икономическа зона за Кипър. Консорциумът обяви, че през новата година ще продължи нов кръг от проучвателно сондиране.

Други лицензирани компании, които търсят въглеводороди в зоната на Кипър, включват ExxonMobil с партньор Qatar Petroleum, както и консорциум, съставен от базираната в Тексас Noble Energy, холандската Shell и израелската Delek.

Гърция се обърна към ООН и поиска от ЕС санкции за сделката между Турция и Либия

Гърция се обърна към ООН и поиска от ЕС санкции за сделката между Турция и Либия

Гърция изрази възраженията си пред ООН относно споразумение между Либия и Турция за морски граници, което е в нарушение на международното право

Турция твърди, че претенцията за голяма част от Средиземноморието е подкрепена от споразумение, подписано с признатото правителство в Либия, което очертава морските граници на двете страни.

Гърция, Египет и Кипър отрекоха споразумението като противоречащо на международното право, а Гърция изгони либийския посланик миналата седмица заради това.

Кипър заяви, че е предявен съдебен иск в Международния съд в Хага срещу нарушения на суверенните му права от страна на Турция.

През юли Турция изпрати изследователски кораби, придружени от бойни кораби, за да извърши проучвателно сондиране в икономическата зона на Кипър, включително зона, където консорциумът Eni-Total има права за сондиране.

Турският парламент ратифицира спорното споразумение с Либия

Турският парламент ратифицира спорното споразумение с Либия

През март 2019 г. Гърция, Кипър и Израел подписаха споразумение за създаване на т. нар. Източносредиземноморски тръбопровод

Турция не признава Кипър като държава и претендира за 44% от икономическата зона като своя. Турция коментира, че действа за защита на своите интереси и интересите на кипърските турци.

Миналата година турските военни кораби блокираха сондажен кораб, нает от Eni, за пробиване на проучвателен кладенец в друга зона, където италианската компания е лицензирана за търсене на газ югоизточно от Кипър.

Междувременно кипърското министерство на отбраната обяви, че ще проведе съвместни военноморски маневри с Франция и Италия в четвъртък край южното крайбрежие на островната страна.

Хафтар заплашва да потопи всеки турски кораб в либийски води

Хафтар заплашва да потопи всеки турски кораб в либийски води

Махдауи: Ще освободим столицата Триполи и ще унищожим турската мечта