Началникът на щаба на либийския флот заяви, че е получил заповеди от командващия на Либийската национална армия - ЛНА да потопи всеки турски изследователски кораб, който се приближи до региона.

Фараг ел Махдауи коментира пред в гръцка телевизия заповедите на генерал Халифа Хафтар, съобщават "Грийк рипортър" и "Ахвал".

Съобщението съвпада с изявлението на турския президент Реджеп Ердоган във вторник, че турски войски могат да бъдат разположени в Либия по искане на признатото от ООН правителство.

Либия е разделена между подкрепяното от ООН правителство за национално споразумение в Триполи, начело с премиера Файез Серадж, и правителството на Тобрук, ръководено от генерал Хафтар, фактически владетел на Източна Либия и ръководител на ЛНА. През април Хафтар започна военна офанзива за завземането на либийската столица и оттогава се приближи до Триполи с подкрепата на руски сили, пише "Ахвал".

Турция предоставя военна помощ на подкрепяното от САЩ либийско правителство на Серадж и миналия месец подписа споразумение, предефинирайки морските граници на Турция в Средиземноморието.

Гърция, Кипър и Египет, които се стремят да построят газопровод, пренасящ газ до Европа през тези води възразяват срещу сделката.

"Грийк рипортър" коментира, че говорейки свободно гръцки език, Махдауи критикува сериозно Турция. "Имам поръчка... щом пристигнат турските изследователски кораби, имам решение. Сам ще ги потопя. Имам тази заповед от Хафтар".

Единственият регион, в който правителството на Националното споразумение на Серадж притежава власт, е Триполи.

Махдауи публикува и статус във "Фейсбук" на гръцки език: "Ще освободим столицата Триполи и ще унищожим турската мечта." Махдауи е завършил Военноморската академия на Гърция през 70-те години на миналия вет.

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Той вижда добри и открити отношения с Путин и Тръмп, заедно ще постигат мир