Либийският посланик в Атина е обявен за персона нон грата заради меморандум за признаване на морските зони, подписан от Либия и Турция, съобщават гръцкият "Етнос" и ТАСС, позовавайки се на правителствен източник.

По рано гръцкото външно министерство даде срок на либийския посланик да представи текста на този меморандум до петък, което той не направи. Ръководителят на либийската дипломатическа мисия посети гръцкото външно министерство в петък сутринта, където му съобщават, че е персона нон грата, и му определят срок, до който трябва да напусне страната. Името и фамилията на посланика не са посочени.

Гърция реагира остро на двустранния меморандум за разбирателство, подписан от Турция и Либия относно признаване на морските зони между тях. Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви в понеделник, че либийският посланик ще бъде изгонен от Гърция, ако не представи текста на този документ.

Миналия четвъртък турският посланик в Атина Бурак Озугергин бе привикан в гръцкото външно министерство, за обяснения относно този меморандум.

В понеделник говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Генинимас заяви, че Турция иска да отнеме правата върху морските зони на Крит, Родос и други гръцки острови с помощта на двустранния меморандум за разбирателство, сключен с Либия относно очертаването на морските зони.

Турският парламент ратифицира спорното споразумение с Либия

Турският парламент ратифицира спорното споразумение с Либия

През март 2019 г. Гърция, Кипър и Израел подписаха споразумение за създаване на т. нар. Източносредиземноморски тръбопровод