Турските власти са прогонили около половин милион души от домовете им в югоизточната част на страната. Това обявиха от международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", които осъдиха действията на Турция, цитирани от ДПА.

Според доклад на "Амнести", публикуван днес, местни жители са били насилствено изгонени от жилищата им през последната година в резултат на тактика, равносилна на "колективно наказание".

Докладът се фокусира най-вече върху квартал "Сур" на кюрдския град Диарбекир. Само в "Сур" около 24 хил. души са напуснали домовете си и са напуснали квартала основно заради наложения вечерен час от властите, допълват правозащитниците.

"Сур" е арена на боеве между забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и турските сили за сигурност от юли 2015 г. насам, когато се разпадна 2-годишното примирие между ПКК и турската държава. Страдащи от недостиг на храна и вода и страхуващи се за живота си при непрекъснатите боеве, мнозина са се възползвали от краткия прозорец от време между вечерните часове, за да избягат.

През март турските власти са национализирали по-голямата част от земята в "Сур", твърдят още от "Амнести".