Властите в Анкара са против използването на турския военен контингент за бойни действия в Афганистан.

Това пишат турските медии като анонсират предстоящите на 7 декември разговори между Ердоган и американския президента Барак Обама.

Турският премиер ще бъде на посещение във Вашингтон, където ще изложи позицията на страната си по отношение на новата стратегия на САЩ за контратерористичната операция в Афганистан.

Вчера САЩ обявиха намерението си да изпратят още 30 000 войници в следващата една година и призоваха съюзниците също да направят аналогична стъпка.
Към призива се присъедини и генералният секретар на НАТО Расмусен, който поиска подкрепление от между 5 и 7 000 войници в рамките на състава на международните сили ISAF.

Турският контингент в Афганистан миналия месец бе увеличен с 958 души и така достигна до 1750 войници в рамките на състава на ISAF.

Министърът на отбраната на Турция Вежди Генюл също заяви, че военните не бива да участват в бойни действия. Според мнението му влизането в боеве в Афганистан на мюсюлмани „ще нанесе повече вреда, отколкото да донесе полза".

Позицията на Турция е изложена и в официално комюнике, което ще бъде представено до дни. В него се казва че контингентът, който е дислоциран в Кабул, няма да бъде използван за решаване на задачи, свързани с противодействия на тероризма.