Най-тиражният всекидневник в Турция "Заман", който до вчера бе с опозиционна политика, от днес е проправителствен.

Припомняме, с водни оръдия и сълзотворне газ полицията нахлу в редакцията на вестника. Часове по-рано с помощта на таен свидетел бе назначен синдик в изданието. След тази груба намеса изданието вече е с ясно изразена проправителствена позиция, съобщават световните агенции.

С водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на "Заман"

С водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на "Заман"

Назначиха синдик на най-големия опозиционен вестник

В турската версия броят от неделя е само 12 страници, при 42 до момента. Челото не е посветено на продължилите два дни кървави сблъсъци между гражданите и силите за сигурност пред редакцията, а на церемония по строителството на мост над Босфора, посетена лично от президента Реджеп Ердоган.

На многохилядните протести не е отделен нито ред.

Сайтът на вестника не работи. Оставено е само съобщение: "Ще предоставим на вас, читатели, по-качествена и по-обективна услуга възможно най-скоро".

Англоезичният портал Today's Zaman е онлайн, но нови статии не са качвани от вчера. На българската страница на изданието в интернет от вчера няма нови публикации.

Журналистите от вестника вчера бяха допуснати до работните си места след проверка на личните документи, но главният редактор Абдулхамит Биличи и колумнистът Бюлент Кенеш веднага бяха уволнени от новото ръководство.

Вестник "Заман" е свързван с най-големия враг на държавния глава – духовникът Фатуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ.

Гюлен е бивш съюзник на Ердоган, той се ползва с огромно влияние в политиката, бизнеса, съдебната система, армията и полицията. Смята се, че именно той стои зад публикуването на множество записани телефонни разговори, които свидетелстват за участието на високопоставени съратници на Ердоган (и даже на президентския син) в корупционни схеми.