Сълзотворен газ и водни оръдия са използвали турските полицаи, за да разпръснат демонстранти, които се събраха днес пред сградата на в. "Заман" в Истанбул, съобщиха ДПА и БТА.

Демонстрантите протестират срещу решението на турските власти да поемат контрола над в. "Заман", най-високотиражния опозиционен вестник в страната.

На страницата на вестник "Заман" под заглавие "Черен ден за демокрацията в Турция" колегите ни описват какво са случва - "Турските власти поеха контрола на в. "Заман" – най-тиражирания вестник в страната.

Прокуратурата точно в полунощ разпореди да се нахлуе в централата на изданието в Истанбул. Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ за да разпръсне насъбралото се множество в подкрепа на свободата на словото. Отделен екип от спецполицаи разряза желязната порта и отвори път на жандармеристите за да узурпират управлението на в. "Заман".

Турските власти поставиха под контрол опозиционния вестник Zaman

Турските власти поставиха под контрол опозиционния вестник Zaman

Истанбулски съд назначи попечители за управлението

Вчера Специализираният съд в Истанбул се позова на таен свидетел, за да назначи синдик в редакцията. Журналисти от медията бяха допускани сутринта на работните си места след проверка на личните карти. "Това е черен ден за турската демокрация и явна атака към устоите на турската република", заяви бившият министър на културата Ертугрул Гюнай", цитиран от Заман.

На страницата на най-големия опозиционен вестник е цитиран главният редактор Адбюлхамит Билиджи, който припомня, че свободата на словото е гарантирано от конституцията и Европейският съвет за правата на човека.

"Да се назначи синдик на изданието означава, че конституцията се клати. Това, което се случи с ИПЕК медия (на която също бе назначен синдик и в последствие затворена) говори, че тези хора нямат други намерения освен да закрият медията. Надявам се да се върне правото към нормалното си съществуване", каза Билиджи.

Вестникът има издания на няколко езика, включително турски, английски и български.

Десетки въоръжени полицаи са в сградата, съобщи ДПА, позовавайки се на журналист от изданието. Назначените от правителството управители са отстранили главния редактор на изданието.