Върховната избирателна комисия на Турция в четвъртък одобри кандидатурата на президента Реджеп Ердоган за президентските избори през май. Анкара официално обяви, че президентската надпревара ще се проведе между четирима претенденти, съобщи "Хюриет".

Това стана ясно, след като някои политически партии поискаха анулиране на кандидатурата на Ердоган с основанието, че той вече е бил избиран два пъти за глава на нацията през 2014 г. и 2018 г. Те се позоваха на конституционното ограничение, което казва, че "всяко лице може да бъде избрано за президент два пъти".

Жалби срещу лидера на Партията на родината Мухарем Индже и лидера на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу също са отхвърлени.

След това решение има четирима официално одобрени кандидати за президентските избори: Кемал Кълъчдароглу, Мухарем Индже, Реджеп Ердоган и Синан Оган. По-късно ще бъдат публикувани в Държавен вестник.

Ердоган с минимална преднина пред опонента си в битката за президентския пост

Ердоган с минимална преднина пред опонента си в битката за президентския пост

47% от избирателите гласуват доверие на турския президент

Припомняме, че в края на март социологическите проучвания показаха, че малко над 47% от избирателите са готови да гласуват за настоящия турски президент. Други 45% пък ще предпочетат неговия опонент Кемал Кълъчдароглу. 

Президентските и парламентарните избори в Турция са насрочени за 14 май. Резултатите от предизборните проучвания все още не разкриват фаворит за предстоящите избори.

Според експерти настоящият изборен процес ще бъде най-трудният за управляващата Партия на справедливостта и развитието поради опустошителните земетресения, при които загинаха над 50 000 души, както и поради трудната икономическа ситуация.

Ердоган насрочи изборите в Турция за 14 май

Ердоган насрочи изборите в Турция за 14 май

Страната ще избира президент и парламент