Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган официално насрочи парламентарните и президентските избори в Турция за 14 май, месец по-рано, подписвайки решението на церемония, показана на живо по телевизията, предава Ройтерс.

"Нацията ни ще отиде до урните, за да избере своя президент и парламентаристи на 14 май", каза Ердоган в реч след подписването на изборното решение.

Предстоящите избори ще се превърнат в най-големия тест от 20-годишното му управление, който ще реши не само кой ще ръководи Турция, но и как ще бъде управлявана, накъде се е насочила икономиката й и каква роля може да играе страната за облекчаване на конфликтите в Украйна и в Сирия.

В понеделник шестпартийният основен опозиционен съюз на Турция посочи Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия (CHP), за свой кандидат за президент, който да се изправи срещу Ердоган.

Този Кемал не е Ататюрк

Този Кемал не е Ататюрк

Основният проблем на Кемал Кълъчдароглу е, че той просто не въодушевява хората, не носи в себе си политическия вирус, който заразява гражданите и ги превръща в избиратели

Проучванията сочат, че президентските и парламентарните избори ще бъдат напрегнати, като опозиционният блок води леко пред управляващия съюз.

Блокът обеща да преобърне много от политиките на Ердоган по отношение на икономиката, гражданските права и външните работи в това, което мнозина смятат за най-важните избори в 100-годишната история на републиката.

Припомняме, че турският президент вече заяви, че няма да отлага изборите въпреки земетресенията

Земетресението от 6 февруари и силните вторични трусове, които разтърсиха Турция и Сирия, причиниха смъртта на повече от 50 000 души, като повечето от жертвите бяха в Турция.

Според официалните данни 14 милиона души са били засегнати от земетресението и милиони хора са напуснали или са били евакуирани от засегнатия регион.

Ердоган не предостави информация как могат да бъдат организирани изборите в зоната на земетресението или дали оцелелите разселени хора ще могат да гласуват на новото си местоживеене.

Много хора критикуваха партията на Ердоган заради разрушенията, за които стана ясно, че се дължат на лошо строителство. Неспазените мерки при строежите доведоха до ареста на стотици.

ООН изчисли над 100 млрд. долара щети в Турция след земетресенията

ООН изчисли над 100 млрд. долара щети в Турция след земетресенията

Разходите за възстановяване тепърва ще бъдат добавени към тази цифра