Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството му все още възнамерява да проведе избори месец по-рано от планираното въпреки опустошителните земетресенията миналия месец, съобщава "Франс прес".

В обръщение към депутатите от своята управляваща партия, Ердоган упрекна критиците на действията на правителството за справяне с последиците от бедствието и подчерта, че хората ще отговорят на тези критици на 14 май - датата на изборите, която управляващата партия условно определи преди смъртоносните трусове.

Земетресението от 6 февруари и силните вторични трусове, които разтърсиха Турция и Сирия, причиниха смъртта на около 50 000 души, като повечето от жертвите бяха в Турция.

В турската държава близо 204 000 сгради се срутиха или бяха сериозно повредени, като стотици хиляди души останаха без дом.

Според официалните данни 14 милиона души са били засегнати от земетресението и милиони хора са напуснали или са били евакуирани от засегнатия регион.

Ердоган не предостави информация как могат да бъдат организирани изборите в зоната на земетресението или дали оцелелите разселени хора ще могат да гласуват на новото си местоживеене.

Турция разследва повече от 600 души след катастрофалното земетресение

Турция разследва повече от 600 души след катастрофалното земетресение

Много експерти обвиниха лошото строителство за големите разрушения

Турският лидер, който е на власт от 2003 г., се стреми към трети мандат като държавен глава.

Президентските и общите избори, които трябва да се проведат не по-късно от 18 юни, идват в труден момент за Ердоган, чийто рейтинг бележи спад поради главоломно нарастващата инфлация.

Ердоган призна за пропуските в началните етапи на реакцията, но ги приписа на неблагоприятните метеорологични условия, както и на разрушенията, причинени от земетресението по пътищата и инфраструктурата.

Вчера той повтори обещанието си да възстанови над 400 000 домове в рамките на годината.

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Всяко пострадало семейство ще бъде обезщетено с 10 000 турски лири

"Ще премахнем отломките, ще излекуваме раните. Ще подобрим разрушеното и ще предоставим по-добър живот за нашия народ", зарече се Ердоган.

Той посочи и че утре ще се свика т.нар. Национален рисков щит, за да се направи оглед на сградния фонд на страната, който не отговаря на строителните изисквания.

Експертите посочват недоброто прилагане на строителните норми като основна причина земетресението да причини толкова големи разрушения.

Световната банка изчисли, че земетресението е причинило приблизително 34,2 милиарда долара преки физически щети - 4% от БВП на страната за 2021 г.

Земетресението в Турция и изборите

Земетресението в Турция и изборите

Нови предизвикателства