След петдневната сага с избора на кандидат за президент на опозиционния съюз в Турция, шестте опозиционни партии в страната обявиха в понеделник своето решение, съобщи Al Monitor. 

Главният опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу ще бъде техен общ кандидат срещу президента Реджеп Ердоган на съдбоносните президентски избори в страната, които се очаква да се проведат на 14 май. Кълъчдароглу е лидерът на Народнорепубликанската партия - най-голямата опозиционна формация в Турция.

Кълъчдароглу заяви, че петимата опозиционни лидери в алианса ще служат като вицепрезиденти , ако блокът спечели президентските избори.

Партиите също така са се споразумели за пътна карта от 11 точки за връщане на страната обратно към парламентарната система от изпълнителното президентство на Ердоган, което критиците на правителството наричат еднолично управление.

Турция няма да отлага изборите въпреки земетресенията

Турция няма да отлага изборите въпреки земетресенията

Датата остава 14 май

Припомняме, че Турция няма да отлага изборите въпреки земетресенията. Ердоган заяви, че правителството му все още възнамерява да проведе избори месец по-рано от планираното въпреки опустошителните земетресения миналия месец. 

Земетресението от 6 февруари и силните вторични трусове, които разтърсиха Турция и Сирия, причиниха смъртта на повече от 50 000 души, като повечето от жертвите бяха в Турция.

Според официалните данни 14 милиона души са били засегнати от земетресението и милиони хора са напуснали или са били евакуирани от засегнатия регион.

Ердоган не предостави информация как могат да бъдат организирани изборите в зоната на земетресението или дали оцелелите разселени хора ще могат да гласуват на новото си местоживеене.

Много хора критикуваха партията на Ердоган заради разрушенията, за които стана ясно, че се дължат на лошо строителство. Неспазените мерки при строежите доведоха до ареста на стотици.