Турската полиция е арестувала 20 души, включително 15 чужденци, по подозрение за връзки с ДАЕШ ("Ислямска държава") по време на специализирани полицейски акции в Истанбул, затягайки сигурността преди годишнината от атаката в нощен клуб, при която загинаха десетки хора, съобщава "Ройтерс".

Спецакциите на антитерористичното звено на истанбулската полиция са били извършени вчера и са били насочени към четири места в града, уточниха днес от полицията, без да предоставят националността на арестуваните чужденци.

Държавната Анадолска новинарска агенция посочва, че заподозрените се смята, че са планирали нападение по време на празненствата в Новогодишната нощ в града.

Турската полиция е засилила операциите си срещу заподозрени екстремисти от ДАЕШ през последните дни, задържайки около 195 души в четвъртък и петък.

По време на празненствата за Нова година преди година, мъж с автомат застреля 39 души, включително турци и посетители от няколко арабски страни, Индия и Канада в нощен клуб в Истанбул, най-големия турски град.

ДАЕШ пое отговорност за тази стрелба, което беше едно от поредицата нападения, за които се смята, че са били извършени от терористите и кюрдските бойци в Турция през последните няколко години. Съдебният процес на тези, за които се смята, че са замесени в атаката срещу нощния клуб, започна по-рано този месец.

В Новогодишната нощ броят на полицейските служители в Истанбул ще бъде удвоен до 37 000, а тържества на открито ще бъдат отменени или забранени в някои квартали от съображения за сигурност.

Много пътища в централните квартали в Истанбул ще бъдат затворени, докато тежкотоварни автомобили няма да могат да влизат в някои райони, уточниха още от полицията.