Двадесет и двама души, включително бивши военни кадети и бивши студенти от полицейската академия, бяха задържани по заповеди, издадени от турски прокурори за предполагаеми връзки с движението на Фетуллах Гюлен, религиозна група, обвинена от правителството в "терористични" дейности, съобщи Стокхолмският център за свобода, цитиран отTr724.

Като част от разследване, започнато от Главната прокуратура на Анкара, полицията проведе операции в шест турски провинции.

Турският президент Реджеп Ердоган е насочен срещу последователи на движението Гюлен, вдъхновено от турския мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, след разследванията за корупция от 17-25 декември 2013 г., които замесиха тогавашния премиер Ердоган, членовете на семейството му и неговия вътрешен кръг.

Отхвърляйки разследванията като гюленистки преврат и заговор срещу неговото правителство, Ердоган определи движението като терористична организация и започна да атакува членовете му.

Той засили репресиите срещу движението след неуспешен пуч, в чието организиране той обвини Гюлен. Гюлен и движението категорично отричат участие в опита за преврат или каквато и да е терористична дейност.

Турция разпореди ареста на 158 военни за връзки с Гюлен

Турция разпореди ареста на 158 военни за връзки с Гюлен

Репресиите срещу мрежата на живеещия в САЩ проповедник продължават вече 5 години

След опита за преврат турското правителство обяви извънредно положение и извърши масова чистка на държавни институции под претекст, че се бори срещу преврата.

Над 250 души бяха убити в неуспешния пуч през юли 2016 г.

Повече от 130 000 държавни служители, включително 4 156 съдии и прокурори, както и 24 706 членове на въоръжените сили, бяха незабавно отстранени от работните си места поради предполагаемо членство или връзки с "терористични организации" чрез спешни укази-закони, които не подлежат нито на съдебни, нито на парламентарни проверка.