Руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе в сряда телефонен разговори с турския си колега Хулуси Акар. Това съобщи "Интерфакс", като цитира изявление на руското министерство на отбраната.

Разговорът се е провел по инициатива на турската страна. 

"По време на разговорите страните обсъдиха резултатите от изпълнението на Черноморската инициатива, проблемите на уреждането на Сирия и Нагорни Карабах, както и други области на сътрудничество от взаимен интерес", се казва в изявление на руското министерство на отбраната. 

Акар оцени положително сътрудничеството в рамките на Черноморската инициатива, отбелязвайки, че това е имало положително въздействие върху премахването на световната продоволствена криза, съобщи "Анадолската агенция".

Русия посочи условията, за да остане в зърнената сделка след 18 май

Русия посочи условията, за да остане в зърнената сделка след 18 май

Сваляне на санкции, включително SWIFT, внос на селскостопанска техника и тръбата за амоняк Толиати - Одеса

Засягайки проблемите в Сирия, Акар отбеляза, че комуникацията между президента на Русия Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган е от голямо значение за мира и стабилността в региона.

Освен това лидерът на турското министерство на отбраната благодари на Русия за подкрепата ѝ за предотвратяване на последствията от разрушителните земетресения в Турция.

Припомняме, че преди няколко дни срокът на действие на сделката за зърно беше удължен за пореден път, но Русия заяви, че това е за срок от два месеца. Останалите страни и по-точно ООН запази мълчание за срока, а украинската страна заяви по-дълъг такъв - 120 дни, или два пъти по-дълъг период, отколокото заявиха от Москва. Турция също запази мълчание по въпросите за срока.

Русия заплашва да я прекрати точно след два месеца, на 18 май, ако руските искания не бъдат взети под внимание. Външно министерство на Русия заявява, че по-нататъшното решение за удължаване на срока ще зависи от напредъка по условия, които не са нито нови и са в рамките на меморандума Русия - ООН.

Черноморската инициатива за износ на зърно беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година и вече беше удължена веднъж - през ноември. Тя позволи износ на зърно от три украински пристанища.

Турският президент обяви удължаване на зърнената сделка

Турският президент обяви удължаване на зърнената сделка

Според украинския министър на инфраструктурата тя се удължава със 120 дни