Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК) след въздушни удари в Северен Ирак, предаде "Ройтерс".

Турското министерство на отбраната заяви, че екстремистите от ПКК са били "неутрализирани" в регионите Хакурк, Метина и Гара в Северен Ирак.

ПКК е определена за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз.

През април турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе разговори с официални лица в Багдад и Ербил, столицата на автономния регион на Ирак Кюрдистан, относно продължаващото присъствие на бойци на ПКК в Северен Ирак.

Багдад определи групата като "забранена организация" през март.

Пирпомняме, че на 22 април Ердоган беше на посещение в Ирак, което е първото му от 2011 г. насам. Основната цел беше да се възстановят връзките между съседите от Близкия изток в областта на енергетиката, търговията и сугрността, особено по отнешение на ПКК.

През годините двете държави имаха нестабилни отношение, докато Анкара засилваше трансграничните операции срещу екстремистите на ПКК, базирани предимно в северната част на Ирак. От своя страна Ирак заяви, че подобни операции нарушават суверенитета на страната и са убити и цивилни. 

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Повече от 20 меморандума за разбирателство ще бъдат подписани по време посещението