Турция е евакуирала седем военни наблюдателни пункта в Северозападна Сирия, изтегляйки войски от територия, контролирана от сирийското правителство, в райони, контролирани от бунтовници, включително подкрепяни от Турция бунтовници, съобщи турски източник, цитиран от "Ройтерс".

Турция създаде дузина военни постове в региона през 2018 г. като част от споразумение, което постигна с Русия и Иран за успокояване на боевете между сирийските правителствени войски и бунтовниците. Анкара подкрепя силите, които се сражават с Башар Асад, докато Москва и Техеран подкрепят сирийския президент.

Миналата година няколко турски военни поста бяха обкръжени от подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили. По това време Турция обеща да запази присъствието си във всички тях, но започна да се оттегля през октомври.

Източникът, пожелал да остане анонимен, е уточнил, че последната от евакуациите е приключила вчера, а силите са били пренасочени в рамките на територия, контролирана от подкрепяните от Анкара сили съгласно постигнатото споразумение с Русия.

"Това не е под формата на изтегляне на войски или намаляване на техния брой. Ситуацията е свързана само с промяна на местоположението", отбеляза източникът.

Сирийските бунтовници твърдят, че Турция задържа между 10 000 и 15 000 войници в Северозападна Сирия, заедно с бунтовниците, подкрепяни от Турция и джихадистките сили, които тя се ангажира да разоръжи и сдържа.

Вече дом на близо 4 милиона сирийски бежанци, Турция е твърдо решена да предотврати по-нататъшния приток на хора, бягащи от боеве. ООН заяви, че в Северозападна Сирия има около 4 млн. души извън контрола на сирийското правителство, от които 2,7 млн. са разселени по време на деветгодишния конфликт.