Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и китайският му колега Си Дзинпин се споразумяха да задълбочат сътрудничеството за борба с тероризма, съобщава „Хюриет”.

По време на разговорите в кулоарите на Срещата на върха на Г-20 в източно-китайския град Ханджоу, Си Дзинпин заявил на Ердоган, че цени Турция. Той подчертал, че няма да позволи нейната територия да бъде използвана за актове, които биха навредили на сигурността на Китай.

„Китай се надява двете страни да могат да постигнат още по-съществени резултати в сътрудничеството за борба с тероризма”, заявява китайският президент, цитиран от „Синхуа”.

В коментарите си пред журналисти Ердоган заявява, че акцентът трябва да бъде върху засилване на връзките.

„Борбата с тероризма е дългосрочен проблем и дългосрочна тема за обсъждане на Г-20”, заявява той.

Ердоган е благодарил на Китай за помощта при поддържане на сигурността и стабилността в Турция и е изразил надежда за по-голямо сътрудничество в борбата с тероризма.

Пекин обвинява ислямистки екстремисти, включително онези, които казва, че идват от група, наречена Източно туркистанско ислямско движение, за увеличението на насилието в Синцзян в последните години, при което загинаха стотици.

Властите в Синцзян увеличиха регламентите, забраняващи явни признаци на религиозна принадлежност като забулване и бради.

Турция бе изразила загриженост относно информациите за ограничения за постенето на уйгурите по време на свещения месец Рамадан миналата година.

Междувременно турската агенция за атомна енергия и Националната администрация по ядрена безопасност на Китай подписаха регламент относно сделка за сътрудничество в областта на ядрената безопасност.

Турският енергиен министър и китайският външен министър подписаха споразумение Русия да строи в Турция първата ядрена централа в южната част на страната, като японско-френски консорциум спечели търга за изграждане на втора в северната част.

Китай е сред страните, които са заинтересовани да построят трета централа.