Русия и Турция възнамеряват да сключат втори договор за закупуването на системи за противоракетна отбрана С-400 догодина. Това заяви Александър Михеев, генерален директор на "Рособоронекспорт" - най-голямата руска компания за износ на оръжия.

Надяваме се, че подписването на документите ще се осъществи през първото тримесечие на 2020 г., посочи той пред "Спутник".

Припомняме, през юли Русия започна да доставя на Турция части за противовъздушните системи С-400 съгласно договор за 2,5 млрд. долара, подписан през декември 2017 г.

Турция тества способностите на С-400 с F-16

Турция тества способностите на С-400 с F-16

Руската система ще прихваща американските самолети над Анкара

Покупката на С-400 породи напрежение между Анкара и Вашингтон, който настоя Турция да се откаже от руското въоръжение и вместо С-400 да закупи американските системи "Пейтриът".

САЩ неколкократно заплаши Турция, че ще й наложи санкции и ще прекъсне доставката на американските изтребители Ф-35, ако Анкара не се откаже от покупката на руските С-400. Пентагонът заяви, че ще изключи Турция от програмата за производство на изтребителите Ф-35 до март догодина.

От своя страна Анкара, член на НАТО, многократно увери, че няма да се откаже от закупуването на С-400 независимо от натиска на САЩ, който предупреждава, че руските системи не са съвместими със стандартите на Атлантическия алианс.

Турция решена да използва руските С-400 дори при санкции на САЩ

Турция решена да използва руските С-400 дори при санкции на САЩ

"Няма логика да ги купуваме, а да ги държим настрани"