Турция смята да използва купените от Русия системи за противоракетна отбрана С-400 въпреки заплахата, че Съединените щати ще й наложат санкции. Това заяви ръководителят на Агенцията за отбранителна промишленост Исмаил Демир, цитиран от "Спутник".

"Не е логично да купуваме С-400, а да не ги използваме", заяви той в интервю за Си Ен Ен.

Той поясни, че руските военни няма да използват закупените от Анкара системи, така че те няма да представляват заплаха за САЩ.

Турция и САЩ търсят консенсус за руските С-400

Турция и САЩ търсят консенсус за руските С-400

Анкара няма да се откаже от системите, но ще ги остави извън НАТО

Припомняме, през юли Русия започна да доставя на Турция части за противовъздушните системи С-400 съгласно договор за 2,5 млрд. долара, подписан през декември 2017 г.

Покупката на С-400 породи напрежение между Анкара и Вашингтон, който настоя Турция да се откаже от руското въоръжение и вместо С-400 да закупи американските системи "Пейтриът".

САЩ неколкократно заплаши Турция, че ще й наложи санкции и ще прекъсне доставката на американските изтребители Ф-35, ако Анкара не се откаже от покупката на руските С-400. Пентагонът заяви, че ще изключи Турция от програмата за производство на изтребителите Ф-35 до март догодина.

От своя страна Анкара, член на НАТО, многократно увери, че няма да се откаже от закупуването на С-400 независимо от натиска на САЩ, който предупреждава, че руските системи не са съвместими със стандартите на Атлантическия алианс.

САЩ и НАТО поставиха ултиматум на Турция заради С-400

САЩ и НАТО поставиха ултиматум на Турция заради С-400

Трябва да се откаже от С-400, за да получи F-35