Постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън обяви в ефира на телевизия CNBC, че Турция трябва да се откаже от руските противоракетни комплекси С-400 "Триумф", ако се надява да получи американски изтребители F-35.

По думите ѝ Русия е основният противник на САЩ и НАТО и непрекъснато се опитва да отслаби алианса, като поради тази причина Турция не може да има въоръжения, които са създадени да противостоят на американски ракети.

Ердоган отново потвърди ангажимента на Турция за руските С-400

Ердоган отново потвърди ангажимента на Турция за руските С-400

Предложението на САЩ за "Пейтриът" не е толкова добро, колкото руското

Хътчинсън отбелязала, че "Турция е суверенна държава, която може самостоятелно да визма решения", но Анкара няма да получи F-35, ако на нейна територия ще се разполагат системи С-400.

"Трябва да направите избор. Можете да имате или едното, или другото", настоя постоянният представител на САЩ в НАТО.

По-рано в Анкара подчертаха, че няма да се откажат от покупката на "Триумф", а първата партида трябва да пристигне през юли.

САЩ плашат Турция с "много негативни" последствия от придобиването на С-400

САЩ плашат Турция с "много негативни" последствия от придобиването на С-400

Сериозно щяло да засегне отношенията в областта на отбраната на САЩ и НАТО с Турция

САЩ посочват, че С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО, заплашват със санкции за възможното им придобиване и многократно са заявявали, че могат да забавят или да отменят процеса по продажба на Турция на най-новите изтребители F-35.

Както съобщи CNBC с позоваване на осведомени източници, в края на май Вашингтон е дал на Анкара две седмици, за да се откаже от руските комплекси и да закупи американските ПРО системи "Пейтриът". В противен случай САЩ ще изключат Турция от програмата F-35.

Турция неколкократно е изтъквала, че С-400 не представлява заплаха за F-35.

С-400 "Триумф" е най-новата руска противовъздушна ракетна система с голям обсег. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, включително със среден обсег на поразяване, а също така могат да се използват и срещу наземни цели. Обхватът им на действие достига 400 км, способни са да унищожат цели на височина до 30 км.

Русия обяви за недопустими ултиматумите на САЩ срещу Турция за С-400

Русия обяви за недопустими ултиматумите на САЩ срещу Турция за С-400

"Като цяло се отнасяме към ултиматумите изключително негативно"