Президентът на турция Реджеп Ердоган коментира, че страната не може да отстъпи от споразумението си с Москва за закупуване на руски системи за противоракетна отбрана С-400, съобщава "Ройтерс".

След сутрешните молитви, Ердоган обясни, че предложението на САЩ да продаде на Турция ракети "Пейтриът" не е толкова добро, колкото руското предложение.

"Имаме известни стъпки, които предприехме, тук има споразумение и ние сме ангажирани с него. Не подлежи на коментар, няма да направим крачка назад", обясни Ердоган за сделката с Москва. 

САЩ плашат Турция с "много негативни" последствия от придобиването на С-400

САЩ плашат Турция с "много негативни" последствия от придобиването на С-400

Сериозно щяло да засегне отношенията в областта на отбраната на САЩ и НАТО с Турция

Сделката на Турция за закупуване на руската С-400, която може да бъде доставена в рамките на няколко седмици, разтревожи Вашингтон и другите западни съюзници на НАТО, които твърдят, че руската система е несъвместима с отбранителната мрежа на НАТО и представлява заплаха за американските изтребители F-35, които Турция също планира да купи.

Ердоган коментира, че Турция е предложила да се създадат групи със САЩ, за да работят заедно по въпроса, без да казват какъв е отговорът на Вашингтон. Той също така допълва, че Турция също е обсъждала предложение на САЩ за продажба на ракети "Пейтриът".

"За съжаление обаче американската страна не ни е дала толкова добра оферта, колкото е С-400", добави той.

В същото време, държавният департамент на САЩ въвежда санкции срещу две руски предприятия и учебен център. По информация на РБК - санкциите са срещу производителите на "Панцир-С" и ракети С-400.

Франция предлага на Турция ПВО SAMP-T на мястото на Patriot в Инджирлик

Франция предлага на Турция ПВО SAMP-T на мястото на Patriot в Инджирлик

Анкара преговаря и за двустранно сътрудничество в производството