Държавният департамент на САЩ въведе санкции срещу две руски предприятия и учебен център, се казва в уведомление от бюрото за международна сигурност и неразпространение, съобщи РИА Новости.

Ограниченията засягат Тулското конструкторско бюро за приборостроене, Учебния център на зенитните ракетни войски в Гатчин и московския завод "Авангард".

По информация на РБК - санкциите са срещу производителите на "Панцир-С" и ракети С-400.

Завод "Авангард" влиза в концерна "Алмаз-Антей", специализирано в проектиране и производство на комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана. Той е единственият производител на ракети за зенитно-ракетни системи С-300 и С-400, които руската армия продава.

Санкциите забраняват закупуването на продукция от САЩ за тези предприятия и са в сила от 14 май.

По информация на ТАСС Американската администрация е въвела санкции, инкриминирайки националното законодателство на САЩ за неразпространение на оръжия за масово унищожение (ОМУ) за Иран, КНДР и Сирия. От Държавния департамент са публикували официалните документи на американското правителство - т.нар. Федерален регистър.

В черния списък фигурират редица китайски и сирийски юридически компании, а също и руски организации.

Решението е утвърдил помощник държавния секретар на САЩ по въпросите на международната сигурност и неразпространението Кристофер Форд. Срокът на действие на санкциите е 2 години, те могат да бъдат съкратени или прекратени с решение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.