Франция предложи временно да разположи в Турция системи за противовъздушна отбрана SAMP-T, коментира министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, съобщава "Хюриет", цитирани от ТАСС.

"Ние достигнахме определен етап от преговорите по тази тема. Те (Франция) предложиха да се поставят комплексите SAMP-T в Турция. Ние продължаваме да работим в тази посока", допълва той.

Акар посочва, че в момента "испански комплекс Patriot се намира в базата Инджирлик, а италиански SAMP-T се намира в Кахраманмараш".

Ердоган: Сделката за руската ПВО С-400 е приключена

Ердоган: Сделката за руската ПВО С-400 е приключена

Турция иска партньорство и със САЩ

Според Акар, френската страна предлага да се проучи възможността за разполагане на системи за ПВО в Инджирлик и Кахраманмараш.

"Ако турският президент смята този вариант за приемлив, ще продължим да работим в тази посока, за да потвърдим добра воля в отношенията с Франция", допълва министърът.

SAMP-T е система за противовъздушна отбрана от ново поколение на френско-италианския консорциум Eurosam.

CNBC: Турция има две седмици да реши за С-400

CNBC: Турция има две седмици да реши за С-400

Ново отлагане на срока няма да има

Турция и преди това е разглеждала заявления на компанията и по-късно отменен търг за закупуване на средства за противовъздушна отбрана.

Анкара продължава да проучва възможностите за двустранно сътрудничество в производството на системи.

Във връзка с това, Акар коментира, че "в ход са предварителни преговори с Eurosam за набавянето и производството на SAMP-T. Те ще продължат до октомври. Ако тази подготвителна работа бъде успешна, ние вече ще започнем преговори за производството на комплекси", допълва той.

САЩ включиха в санкциите си и производителя на С-400
Обновена

САЩ включиха в санкциите си и производителя на С-400

Насочени са към отбранителната промишленост на Русия