Турция и САЩ започват съвместна работа за оценка на въздействието на произведените от Русия системи за противоракетна отбрана С-400 върху американските изтребители Ф-35, съобщава "Спутник".

След срещата между държавните глави на двете страни американският президент Доналд Тръмп обяви, че двустранните екипи за национална сигурност ще започнат работа по решение на един от основните въпроси, които спъват отношенията между Турция и САЩ през последните години - закупуването от страна на Анкара на системи С-400 от Русия.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин също потвърди, че турски и американски служители са започнали работа по решаването на спорния казус. Те ще оценяват въздействието, което руските системи за противовъздушна отбрана биха могли да окажат върху произведените в САЩ самолети Ф-35.

САЩ и НАТО поставиха ултиматум на Турция заради С-400

САЩ и НАТО поставиха ултиматум на Турция заради С-400

Трябва да се откаже от С-400, за да получи F-35

Калин бе категоричен, че вариантът Турция да отхвърли вече придобитите С-400 "не подлежи на обсъждане", но отбеляза, че руската система няма да бъде интегрирана в отбранителната мрежа на НАТО - нещо, за което много експерти се обявиха против или счетоха за практически невъзможно.

Припомняме, през юли Русия започна да доставя на Турция части за противовъздушните системи С-400 съгласно договор за 2,5 млрд. долара, подписан през декември 2017 г.

Покупката на С-400 породи напрежение между Анкара и Вашингтон, който настоя Турция да се откаже от руското въоръжение и вместо С-400 да закупи американските системи "Пейтриът".

Ердоган иска и Ф-35, и С-400

Ердоган иска и Ф-35, и С-400

Турция била направила първата вноска за новия изтребител

САЩ неколкократно заплаши Турция, че ще й наложи санкции и ще прекъсне доставката на американските изтребители Ф-35, ако Анкара не се откаже от покупката на руските С-400. Пентагонът заяви, че ще изключи Турция от програмата за производство на изтребителите Ф-35 до март догодина.

От своя страна Анкара, член на НАТО, многократно увери, че няма да се откаже от закупуването на С-400 независимо от натиска на САЩ, който предупреждава, че руските системи не са съвместими със стандартите на Атлантическия алианс.

Ердоган: Отказът на САЩ за F-35, които вече са купени, е грабеж

Ердоган: Отказът на САЩ за F-35, които вече са купени, е грабеж

Турция е платила 1,4 милиарда долара и има споразумение да купи 116 броя F-35