Отказът на САЩ да предадат на Турция изтребителите F-35, които вече са купени е "грабеж", съобщава "Ройтерс", цитирайки турския президент Реджеп Ердоган.

Американските власти заявиха пред "Ройтерс", че администрацията на Тръмп все още планира да наложи санкции срещу Турция и да я премахне от програмата F-35, ако съюзникът на НАТО придобие руската система за противоракетна отбрана С-400.

Турция може да си купи изтребители и от Русия, ако САЩ откажат за F-35

Турция може да си купи изтребители и от Русия, ако САЩ откажат за F-35

Страната вече е снабдена с основни резервни части за американска военна техника

"Ако имате клиент и клиентът извършва плащания като часовников механизъм, как може да не дадете на този клиент платената стока? Името, с което можете да наречете това грабеж", цитира "Хюриет" думите на Ердоган пред репортери в Китай.

Турският президент обяснява, че досега Турция е платила 1,4 милиарда долара за F-35 и четири самолета са предадени, а турски пилоти са обучавани в САЩ.

"Имахме споразумение да купим 116 броя F-35. Ние не сме просто пазар, ние сме съвместни производители. Ние произвеждаме част от частите в Турция", допълва той.

Ердоган иска и Ф-35, и С-400

Ердоган иска и Ф-35, и С-400

Турция била направила първата вноска за новия изтребител

След срещата с Доналд Тръмп в Япония в рамките на Г20, Ердоган коментира, че Анкара ще бъде пощадена от вредните санкции на САЩ, след като руската система за противовъздушна отбрана С-400 започна да пристига в Турция.

Ако САЩ премахнат Турция от програмата F-35 и наложат санкции на съюзник от НАТО, това ще бъде един от най-значимите разриви в близката история на отношенията между двете страни.

Тръмп, който е декларирал разбирателство с Ердоган, все още може да се опита да промени курса и да отложи санкциите.

Подобен ход би угодил на Анкара, но би разстроил някои от съюзниците на Тръмп в Конгреса.

Тръмп не вижда доказателства за вина на Салман в убийството на Кашоги

Тръмп не вижда доказателства за вина на Салман в убийството на Кашоги

А Обама е виновен, че САЩ били нечестни спрямо Турция за ПВО, не продал "Пейтриът" на Ердоган и така го насочил към Русия