Американският президент Доналд Тръмп смята, че още не е възможно да се установи вината на принц Мохамед бин Салман Ал Сауд в смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул миналия октомври, съобщава ТАСС.

Изявлението на ръководителя на Белия дом е след публикуването на доклада на специалния докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Агнес Каламар, в който тя обяви, че е получила достоверни доказателства за възможно участие в убийството на високопоставени лица, включително принц Мохамед бин Салман.

"Изключително съм ядосан и нещастен, че подобно нещо може да се е случило изобщо. Досега обаче никой не е посочил директно бъдещия крал на Саудитска Арабия", коментира Тръмп и отбелязва силното сътрудничество на САЩ със Саудитска Арабия, включително във военната сфера, а "страната е една от малкото в региона, която не финансира тероризма, както прави Иран".

Помпео се срещна със Салман и Мохамед бин Салман

Помпео се срещна със Салман и Мохамед бин Салман

Помпео пристигна в саудитския град Джеда в понеделник сутринта

САЩ обмислят пет варианта за по-нататъшни действия за разрешаване на кризата във Венецуела

"Ние не искаме да инициираме военни действия с Венецуела. В момента има пет варианта за действие", обяснява Тръмп и допълва, че "промяната на режима (на венецуелския президент) ще отнеме време."

В речта си Тръмп нарича венецуелците, които са се преместили в САЩ и живеят в Маями "прекрасни и трудолюбиви" хора, а самият град е "американска Венецуела".

Съединените щати няма да се оттеглят от договора за сигурност между Япония и САЩ, въпреки факта, че той го счита за несправедлив. 

"Това е несправедливо споразумение, но ние ще продължим да изпълняваме неговите условия. Условията на споразумението са глупави, но това е, с което разполагаме", коментира Тръмп.

Той допълва, че "в случай на нападение срещу Япония, САЩ ще предоставят помощ, но Токио не е задължен да помага в случай на нападение срещу Съединените щати".

САЩ налагат санкции на сина на Мадуро

САЩ налагат санкции на сина на Мадуро

Според Вашингтон той е работил в полза на баща си

Американският президент заяви и че на определен етап е готов да посети Турция, но не посочва конкретни дати.

"Ще отида в Турция в определен момент. Ние не сме определили дата", добави той, като отговори на уточняващ въпрос дали това е пътуване през юли тази година. Тръмп обяснява, че Вашингтон се е държал нечестно спрямо Турция в ситуацията с доставката на руски противовъздушни ракетни системи С-400.

"Ще ви кажа какво е справедливо и кое не. Той (Ердоган) искаше да купи ракети "Пейтриът", но обкръжението на президента Барак Обама каза: Не. Той все още искаше да ги купи, но той продължи да казва "не". Той не можеше да ги купи, но те му бяха необходими, за да се защити. Тогава той се обърна към Русия", обяснява Тръмп.

"Той сключи споразумение, похарчи пари, вложил много пари. Веднага щом ги купи, хората от нашата страна го повикали и казали: "Слушайте, ние не искаме да купувате тези системи, защото това не са системи на НАТО". Ще ви кажа честно, напълно съм на наша страна, но с него те се държаха много нечестно", коментира президентът на САЩ.

"Проблемът е, че той вече е купил самолети (F-35), а самолетите са несъвместими (със C-400) от наша гледна точка, не от гледна точка на съвместимост, а от гледна точка на националната сигурност. Така че това е пълна лудост. Ако трябва да бъда честен, всъщност това не е по вина на Ердоган", допълва той.

Ердоган потвърди пред Путин, че няма отсрочка за доставката на С-400

Ердоган потвърди пред Путин, че няма отсрочка за доставката на С-400

За Анкара е приоритет съвместното производство на ракети и предаване на технологии

Тръмп коментира и срещата си с Путин относно детайли, свързани с контрола над въоръженията, включително ядрените.

"Говорихме за това, което мисля, че е много важно, за налагане на ограничения в ядрената сфера, в областта на контрола над въоръженията. Говорихме много за контрола на оръжията. Мисля, че той би искал да има контрол над въоръженията. Ние също. Мисля, че това има много смисъл", обяснява Тръмп.

Тръмп е обсъдил с Путин и ситуацията в Сирия. "Казах: Моля, успокойте се с Идлиб. Мисля, че ако не бях направил изявление преди шест месеца, ситуацията ще бъде катастрофална. В провинция Идлиб има 30 000 терористи има и 3 милиона души. Да се заемеш с терористите е нормално, но не можете да убиете 3 милиона или един милион души, за да стигнете до терористите", добави Тръмп.

Американският президент сериозно обмисля възможността да посети Москва през май 2020 г., за да участва в тържествата по повод годишнината от победата над Германия. 

"Те празнуват 75-та годишнина от победата над нацизма. Той (Путин) ме покани. И казах, че сериозно ще разгледам това предложение. Русия премина през много, загуби, мисля, много повече хора от всички останали, в борбата срещу нацизма. Той ме покани, а аз казах, че ще разгледаме това, ще го помислим много сериозно".

На Г-20 Тръмп шеговито моли Путин да не се намесва в изборите в САЩ
Обновена

На Г-20 Тръмп шеговито моли Путин да не се намесва в изборите в САЩ

Руснаците поканиха Тръмп за Деня на победата през 2020-а