Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман трябва да бъде разследван във връзка с убийството на дисидента журналист Джамал Кашоги, защото има "надеждни доказателства", че той и други високопоставени саудитски властници са отговорни за убийството. Това показва доклад на ООН, цитиран от "Гардиън".

В безпощаден анализ в размер на 100 страници на случилото се с Кашоги миналия октомври, Агнес Каламар, специален докладчик на ООН, изтъква, че смъртта на журналиста е "международно престъпление".

Годеницата на Джамал Кашоги: Светът все още нищо не е направил

Годеницата на Джамал Кашоги: Светът все още нищо не е направил

Наричайки САЩ "крепост", която защитава свободата на мисълта и правата на човека, годеницата на Кашоги призова за справедливост

"Изводът на специалния докладчик е, че г-н Кашоги е бил жертва на умишлена, планирана предварително екзекуция, убийство, за което държавата Саудитска Арабия е отговорна съгласно международното право в областта на правата на човека", подчерта тя.

Използвайки записи от разговори в саудитското консулство в Истанбул, където беше убит Кашоги, нейният доклад събира заедно последните му моменти и как е бил конфронтиран от саудитски представители, един от които казва: "Идваме да те вземем."

След като Кашоги отказал да сътрудничи, на записите може да бъде чута борба, включително тежко пъхтене. Докладът на специалния докладчик заключава: "Оценките на записите, направени от служители на разузнаването в Турция и други страни, показват, че г-н Кашоги може да е бил инжектиран с успокоително и след това задушен с пластмасова торба."

САЩ споделят ядрена технология със Саудитска Арабия след убийството на Кашоги

САЩ споделят ядрена технология със Саудитска Арабия след убийството на Кашоги

Това е една от многото стъпки на администрацията на Тръмп за ескалация в региона

Констатациите ще окажат натиск върху принц Мохамед бин Салман да обясни какво е знаел за убийството на Кашоги. Преди властите в Саудитска Арабия го определяха като несанкционирана операция, за която наследникът на саудитския трон не бил знаел нищо.

Възгледът в доклада на специалния докладчик обаче се различава. Сред основните му заключения са:

  • Има надеждни доказателства, изискващи по-нататъшно разследване, за индивидуалната отговорност на високопоставени саудитски властници, включително отговорността на престолонаследника.
  • Смъртта на Кашоги е убийство, поръчано от властите. Опитът за отвличането му представлява нарушение на международното право в областта на правата на човека ... може да представлява акт на изтезание съгласно условията на конвенцията срещу изтезанията.
  • Разследванията, проведени от Саудитска Арабия и Турция, не отговарят на международните стандарти относно разследването на незаконни смъртни случаи.
  • Разследването на Саудитска Арабия на убийството не е проведено добросъвестно и може да представлява възпрепятстване на правосъдието.
  • Искане за прекратяване на процеса срещу 11-те заподозрени в Саудитска Арабия на фона на опасения за секретност по отношение на разследването и липсата на надеждност.
  • Убийството на Кашоги подчерта уязвимостта на дисидентите, живеещи в чужбина, и рисковете, пред които са изправени от прикрити действия от страна на властите в техните страни на произход или недържавни субекти, свързани с тях.

В доклада се посочва: "Около осем месеца след екзекуцията на г-н Кашоги, определянето и разпределението на индивидуалните отговорности остава забулено в тайнственост и липса на надлежен процес."

Добавя се: "Досега саудитската държава не предложи публично признаване на отговорността си за убийството на г-н Кашоги, и не предложи извинение на семейството, приятелите и колегите на Кашоги за смъртта му и за начина, по който беше убит. Специалният докладчик получи информация относно финансов пакет, предлаган на децата на г-н Джамал Кашоги, но е спорно дали такъв пакет представлява компенсация съгласно международното право в областта на правата на човека."

59-годишният Кашоги беше убит, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври миналата година. Един от най-важните журналистически гласове в района на Близкия изток, той смяташе, че журналистиката във, около и за региона е от жизненоважно значение, изтъква специалният докладчик.

Рияд обезщетил децата на Кашоги

Рияд обезщетил децата на Кашоги

С жилища за милиони долари и месечна компенсация