Хатидже Дженгиз, годеницата на Джамал Кашоги, заяви, че тя не може да повярва, че все още няма сериозни последствия след извършеното престъпление, информира "Ройтерс".

Журналистът беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Турция през миналата година.

Турция арестува шпиони на ОАЕ във връзка със случая "Кашоги"

Турция арестува шпиони на ОАЕ във връзка със случая "Кашоги"

Признават, че шпионират арабски граждани, политически изгнаници и студенти

"Не мога да разбера защо светът все още не е направил нищо за това", каза тя в емоционално обръщение пред Конгреса на САЩ по време на изслушване за медийната свобода и заплахите за журналистите.

Дженгиз е последният човек, който се е срещнал с Кашоги, колумнист на вестник "Вашингтон пост", преди да влезе в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, за да вземе документи за сключване на брак.

Саудитският журналист, запознат с делата в кралския двор на Саудитска Арабия и критик на престолонаследника Мохамед бин Салман, е убит и разчленен в консулството от екип от саудитски агенти.

Рияд обезщетил децата на Кашоги

Рияд обезщетил децата на Кашоги

С жилища за милиони долари и месечна компенсация

"Все още не знаем защо е убит. Не знаем къде е тялото му", обяви Дженгиз. Тя призова да се наложат санкции на Саудитска Арабия и Вашингтон да настоява пред Рияд да освободи политическите затворници.

Американските власти заключиха, че саудитското правителство на най-високо ниво е отговорно за смъртта на журналиста. Рияд отрича принцът да е замесен.

Годеницата на Кашоги сподели, че е пристигнала във Вашингтон с надежда да провокира по-силна реакция. Тя добави, че по-рано този месец е била поканена от президента Доналд Тръмп да посети Белия дом, но отказала, защото не е сигурна за отговора му.

Интерпол издирва 20 души по случая "Кашоги"

Интерпол издирва 20 души по случая "Кашоги"

Това е направено по искане на Турция

"Мисля, че ние избираме между две неща. Ние можем да продължим така сякаш нищо не се е случило...или можем да действаме, можем да оставим настрана всички интереси, международни интереси и политики, да се фокусираме върху ценностите за по-добър живот", призова тя пред подкомисия към Камарата на представителите.

Наричайки САЩ "крепост", която защитава свободата на мисълта и правата на човека, годеницата на Кашоги призова за справедливост.

"Мисля, че това е тест за САЩ и вярвам, че това е тест, който може и трябва да бъде преодолян", смята тя.

Убийците на Кашоги действали на своя глава

Убийците на Кашоги действали на своя глава

Ал Джубейр посочва, че наемниците превишили правомощията си