Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр отрече в убийството на журналиста Джамал Кашоги да е замесен престолонаследникът Мохамед бин Салман, заявявайки в интервю по канал NDTV, че убийците "действали на своя глава", предаде Sputnik.

"Няма нужда Негово превъзходителство да изчиства името си, защото то не е опетнено. Той не е имал нищо общо с това. Не е давал такова нареждане", коментира Ал Джубейр, който в момента придружава принца в обиколката му из Азия, включваща визити в Пакистан, Индия и Китай.

Министърът добави, че става въпрос за неупълномощена операция.

Убийството на Кашоги е в резултат на борбата за власт в саудитската кралска фамилия

Убийството на Кашоги е в резултат на борбата за власт в саудитската кралска фамилия

Зад бруталното убийство на Джамал Кашоги стои битката за власт в саудитската кралска фамилия

Тези лица са били агенти на саудитското правителство, които са действали извън правомощията си, заяви Ал Джубейр, който определи убийството като "жестоко престъпление".

Припомняме, журналистът на The Washington Post Джамал Кашоги изчезна през октомври миналата година, след като отиде в Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Въпреки че Консулството твърдеше, че журналистът е излязъл невредим от там, американският вестник първи съобщи, че в действителност Кашоги е бли измъчван, убит и разчленен.

Заради големия международен натиск Саудитска Арабия призна, че той действително е починал в Консулството.

Турция дава случая "Кашоги" на международен съд

Турция дава случая "Кашоги" на международен съд

"Брутално убийство, което трябва да бъде разрешено"

Според разследването на Рияд журналистът е бил убит от саудитски агенти, които трябвало да го върнат в страната, но "злоупотребили с правомощията си".

Прокуратурата поиска смъртна присъда за петимата от общо 11-те заподозрени за случая.

Въпреки че Рияд така и не разкри имената на замесените в убийството, няколко медии посочват, че сред тях е и Махер Абдулазис Мутреб - лидер на т.нар. "ескадрон на наемници", който се отчита пред принц Мохамед бин Салман.

Последните думи на Кашоги: "Не мога да дишам"
Обновена

Последните думи на Кашоги: "Не мога да дишам"

Това показва сваленият запис от турското консулство