Борбата за власт в саудитския кралски двор е основната причина за убийството на журналиста Джамал Кашоги в Истанбул на 2 октомври, пишат медии, цитирани от "Дейли сабах".

"Зад бруталното убийство на Джамал Кашоги стои битката за власт в саудитската кралска фамилия, която подхранва параноята и безразсъдството на престолонаследника Мохамед бин Салман, което в крайна сметка доведе до смъртта на Кашоги", пише вестник "Вашингтон пост".

САЩ оневиняват Рияд за Кашоги

САЩ оневиняват Рияд за Кашоги

Белият дом е подложен на натиск

Кашоги често пишеше за американското издание и критикуваше принца. Дисидентът беше убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Войната в семейството е започнала, когато крал Салман сяда на трона след смъртта на доведения си брат крал Абдула през 2015 г. заради яростното съперничество между сина на крал Салман, Мохамед бин Салман, и сина на покойния крал Турки бин Абдула. Двамата принцове се борят за властта в държавата.

Мохамед бин Салман иска среща с Ердоган за случая „Кашоги”

Мохамед бин Салман иска среща с Ердоган за случая „Кашоги”

Няма причина Ердоган да не проведе разговори със сина на крал Салман

Докато напрежението между двамата принцове се разраства, престолонаследникът Мохамед бин Салман е станал по-неспокоен и агресивен към тези, които възприема като врагове. Смята се, че той е организирал отвличания на дисиденти и е инсценирал вътрешен преврат на 4 ноември, който доведе до арестуването на повече от 200 души, включително и принцове. По време на чистката е задържан и Турки.

Турската полиция претърсва вила по случая „Кашоги”

Турската полиция претърсва вила по случая „Кашоги”

Акцията е в селцето Саманли

Израелският вестник "Аарец" също свързва принца с убийството на Кашоги. Вестникът се е сдобил със запис на разговор, на който мъж заявява, че представлява принц Мохамед бин Салман по време на телефонно обаждане с Ехуд Барак, бившият премиер на Израел. Разговорът е проведен през 2015 г. По време на него Барак е помолен да помогне за продажбата на кибертехнология, която ще открие възможност за Рияд да подслушва гражданите и враговете си.

Отделно Турция смята, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се опитва да покрие ролята на принца в убийството.