"Не мога да дишам". Това са били последните думи на саудитския журналист Джамал Кашоги при влизането му в консулството в Истанбул, предаде CNN.

Това показва сваленият запис на последните минути на дисидента, преди да бъде убит.

Става ясно, че той още с влизането в сградата е разбрал, че нещо не е наред, но е било късно да избяга.

Кашоги е разпознал вътре Махер Мутреб, високопоставен дипломат, приближен на режима, с когото се е срещал в посолството в Лондон.

Двамата са разменили няколко думи, преди убийците да му се нахвърлят.

"Връщаш се обратно", е казал Мутреб. "Не можете да го направите. Отвън чакат хора", е отговорил Кашоги.

Няколко пъти се чува "Не мога да дишам", известният критик на Рияд се бори за живота си, крещи за помощ, а след това гласът му заглъхва.

Ужасяващото аудио разкрива и звуците от разчленяването на тялото и музиката, която убийците са слушали, докато извършват това.

Сенатори: Принцът е замесен в убийството на Джамал Кашоги

Сенатори: Принцът е замесен в убийството на Джамал Кашоги

Гласове в САЩ за налагане на санкции срещу Саудитска Арабия

След това се чуват няколко проведени телефонни разговори, с които се информират неизвестни за момента лица за хода на събитията.

Кажете на вашите хора, че вече е свършено. Свършено е.“, казва ръководителят на групата.

Твърди се, че са идентифицирани няколко гласа на участници в покушението, сред които и представители на Рияд като Мутреб, но те отричат участие.

Записът бе разпространен по-рано от турските власти. Анкара обяви, че високопоставени лица в Рияд са свързани с убийството.

Досега бе известна само извадка от записа. Сега обаче той се появява в пълния си вид за първи път.

По-рано Рияд вече отказа да предаде на Турция заподозрените за убийството на известният критик на режима в Кралството. Отказът бе направен на пресконференция от външния министър Адел ал Джубеир.

Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", беше убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Рияд твърди, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма нищо общо с убийството.

Американските разузнавателни агенции заключиха, че принцът е наредил убийството на Кашоги, разкри американски източник, запознат с оценката.

Саудитска Арабия отказва екстрадиция на заподозрените за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия отказва екстрадиция на заподозрените за убийството на Кашоги

Турция настоя да бъдат предадени

Турският президент Реджеп Ердоган настоя за екстрадиция на заподозрените.

По-рано този месец главният прокурор в турския град Истанбул издаде заповеди за арест на топ съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия и заместник-директора на външното разузнаване. Те са заподозрени в планиране убийството на Кашоги.

От прокуратурата заключиха, че има "силно подозрение", че Сауд ал Катани и генерал Ахмед ал Асири, двамата са отстранени от постовете си през октомври, са сред тези, които са планирали убийството на Кашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул, отбелязаха източниците.

Американският президент Доналд Тръмп бе подложен на натиск, след като въпреки доклада на ЦРУ по случая, той отказа да обвини открито саудитския престолонаследник при Мохамед бин Салман.

Турция имала още един запис на убийството на Кашоги

Турция имала още един запис на убийството на Кашоги

И той доказвал, че Саудитска Арабия е поръчала журналиста

Стана ясно, че Джаред Къшнър - зетят на президента Доналд Тръмп и негов старши съветник, е поддържал нерегламентирани контакти с принца след 2 октомври и обвиненията срещу него.

Помпео: Нямаме преки улики срещу Рияд за Кашоги

Помпео: Нямаме преки улики срещу Рияд за Кашоги

САЩ остават партньор на Саудитска Арабия

Той е давал съвети на Мохамед, въпреки строгите процедури за контакти с чужди лидери в такива случаи.

Финансовото министерство на САЩ обяви вече санкции срещу 17 души за ролята им в убийството на журналиста. Саудитска Арабия отхвърли като "неприемливо" предложението, направено от Турция за международно разследване на убийството на Джамал Кашоги.

Великобритания, Германия и Франция искат изясняване по случая "Кашоги"

Великобритания, Германия и Франция искат изясняване по случая "Кашоги"

Международният натиск върху Саудитска Арабия се засилва