Американските сенатори заявиха, че принцът-наследник в Саудитска Арабия - Мохамед бин Салман ал Сауд, е пряко свързан с убийството на журналиста Джамал Кашоги. Това бе обявено в Конгреса от депутати, пред които директорът на ЦРУ Джина Хаспъл даде брифинг относно обстоятелствата за убийството от 2 октомври на територията на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, отбелязва АП.

Синовете на Джамал Кашоги поискаха трупа на баща си

Синовете на Джамал Кашоги поискаха трупа на баща си

Журналистът може да бъде погребан в Медина

"Ако властта в Саудитска Арабия е в ръцете на този човек, струва ми се, че ще бъде много трудно да се преговаря, защото мисля, че принцът е луд. Мисля, че е опасен. Саудитска Арабия е стратегически съюзник, отношенията трябва да бъдат запазени, но не на всяка цена", каза републиканецът Линдзи Греъм.

Той също така се противопостави на продажбата на въоръжение на Рияд, "докато всички, които са замесени в убийството на Кашоги, не бъдат изправени пред съда".

Помпео: Ще разнищим убийството на Джамал Кашоги

Помпео: Ще разнищим убийството на Джамал Кашоги

Виновните ще бъдат изправени пред съда

"Не се съмнявам, че принцът е наредил убийството", каза републиканецът и председател на комитета по външни отношения Робърт Коркър.

Демократът Робърт Менендес от щата Ню Джърси също призова за решителна реакция от Съединените щати за убийството на журналиста.

Джамал Кашоги не е единствената жертва на режима в Рияд

Джамал Кашоги не е единствената жертва на режима в Рияд

Принцове - дисиденти изчезват в Европа

Вашингтон в момента все още няма информация, която да сочи недвусмислено участието на принца - наследник в Саудитска Арабия Мохамед бин Салман ал Сауд в убийството на журналиста Джамал Кашоги. Това заяви преди дни държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за Си Ен Ен.

Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Не е имало опит за разпит. Те са отишли, за да го убият

Позицията на Белия дом е, че САЩ "продължават да разследват и да разберат какво се е случило".

Припомняме, журналистът Кашоги, критик на кралството и принц Мохамед бин Салман, бе убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Рияд поиска иска смъртното наказание за петима от заподозрените.

ЦРУ излезе преди дни със заключението, че Мохамед бин Салман е заповядал Кашоги да бъде ликвидиран. С редица изявления САЩ отлагат окончателна позиция по въпроса. Турция вече изрази нееднократно съмнения, че САЩ ще си затвори очите пред истината за убийството.

Отделно Турция смята, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се опитва да покрие ролята на принца в убийството.

Путин и Мохамед бин Салман със сърдечна среща на Г-20

Путин и Мохамед бин Салман със сърдечна среща на Г-20

Западът изолира принца на форума в Буенос Айрес

Международната общност и най-вече Западът настояват за прозрачно и пълно разследване на случая. Само преди седмица Федерика Могерини настоя отново за напълно прозрачното и надеждно разследване за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, което до този момент не се е случило.