САЩ възнамеряват да разберат кой е отговорен за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги и всеки един от тях да бъде изправен пред съда. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю за Fox News.

Ердоган към Рияд: Покажете къде е тялото на Джамал Кашоги

Ердоган към Рияд: Покажете къде е тялото на Джамал Кашоги

18-те задържани в монархията "трябва да знаят" кой уби журналиста

"Саудитците признават, че това е планирана атака", каза външният министър, отговаряйки на въпроса дали той вярва, че принцът - наследник Мохамед бин Салман ал Сауд, първоначално е измамил Белия дом за обстоятелствата на изчезването на Кашоги.

"Ние ще изправим пред правосъдието всички, които са участвали в убийството на Джамал Кашоги", подчерта Помпей. Според държавния секретар Вашингтон вече е оттеглил входните визи, издадени по-рано от редица саудитски представители, които се оказаха, че са замесени в инцидента.

Джамал Кашоги не е единствената жертва на режима в Рияд

Джамал Кашоги не е единствената жертва на режима в Рияд

Принцове - дисиденти изчезват в Европа

На 25 октомври Помпео за първи път разкри, че САЩ възнамеряват да наложат едностранни санкции на извършителите на убийството на саудитския журналист.

Според държавния секретар Съединените щати продължават да работят в тясно сътрудничество с властите на Турция и Саудитска Арабия в разследването на убийството на Кашоги. В същото време, Помпео добави, че Съединените щати възнамеряват да продължат да поддържат важни стратегически отношения, които са установени между Рияд и Вашингтон.

Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Не е имало опит за разпит. Те са отишли, за да го убият

Случаят с убийството на Кашоги разгневи международната общност.