Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин смята, че е прибързано да се коментира евентуалните санкции на САЩ срещу Саудитска Арабия за смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги, докато не бъде завършено разследването по случая, съобщава "Ройтерс".

Мнучин допълва, че досега информацията за разследването е "добра първа стъпка, но не е достатъчно", тъй като Рияд е подложен на международен натиск да разкрие случилото се с Кашоги, който изчезна след като влезе в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги не е правдоподобно

Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги не е правдоподобно

Въпреки това няма да къса отношенията си с Рияд

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира вчера, че не е доволен от работата на саудитите по случая.

Санкциите, вероятно по силата на Закона "Магнитски", който е насочен към лица, отговорни за груби нарушения на правата на човека, ще бъдат основна стъпка срещу ключов съюзник на САЩ в Близкия изток и най-големия износител на петрол в света.

"Би било прибързано да коментираме санкции и прибързано да коментираме действително всички въпроси, докато не приключи разследването и не стигнем до дъното на това, което се случи", обясни Мнучин пред репортери в Йерусалим, в началото на своята обиколка в Близкият Изток.

Тръмп: Изглежда Кашоги наистина е убит

Тръмп: Изглежда Кашоги наистина е убит

Ако вината е на Рияд, последиците ще са „много сурови“…

Мнучин потвърди, че няма да присъства на Саудитска инвестиционна конференция във вторник. Той обаче добави, че ще посети Рияд, както е планирано, за разговори с колегата му за съвместните усилия за противодействие на финансирането на тероризма и за ограничаване на военното и политическо влияние на Иран.

"Не смятам, че е подходящо да отида и да говоря на тази конференция, но ние продължаваме да имаме важни въпроси със Саудитска Арабия и затова отивам там", обясни Мнучин.

Саудитска Арабия планира да продължи с конференцията, насрочена за 23-25 ​​октомври, въпреки вълната от откази на важни бизнес, правителствени и медийни лидери.

Визитата на Мнучин в Рияд бе необходима, тъй като Вашингтон се готви да възстанови санкциите срещу Иран в началото на ноември, след като Тръмп се оттегли от ядрената сделката между Техеран и шестте световни сили.

Саудитска Арабия платила на САЩ $100 млн. в деня на визитата на Помпео

Саудитска Арабия платила на САЩ $100 млн. в деня на визитата на Помпео

Двете страни отричат плащането да е свързано с Хашоги…

Мнучин не вярва, че има основания да смята, че Саудитска Арабия ще се откаже от ангажиментите си да компенсира недостига на световни доставки на петрол, тъй като износът на ирански петрол е ограничен заради санкциите.

"Нямам причина да вярвам, че няма да изпълнят тези ангажименти", обясни Мнучин, който ще се срещне със саудитския министър на енергетиката Халид ал-Фалих.

На въпроса дали ще предаде послание на саудитските официални лица във връзка със случая Кашоги, Мнучин коментира: "Сигурен съм, че ще говоря с президента (б.р. Тръмп), преди да отида там и ако има някакво съобщение, което иска да предам, очевидно ще го направя, но не това е фокусът на посещението ми."

Джамал Кашоги: Арабският свят, се нуждае най-много от свободно изразяване

Джамал Кашоги: Арабският свят, се нуждае най-много от свободно изразяване

Изправен е пред собствена версия на Желязната завеса, която сам си налага