Турският вестник "Хюриет" съобщи, че директорът на ЦРУ Джина Хаспъл е сигнализирала турските власти през миналия месец, че агенцията разполагала със запис, в който престолонаследникът на Саудитска Арабия е издал заповеди за "смълчаването" на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги, съобщава "Ройтерс".

Сенатът на САЩ натиска Тръмп да изясни ролята на саудитския принц за Кашоги

Сенатът на САЩ натиска Тръмп да изясни ролята на саудитския принц за Кашоги

Както демократите, така и републиканците

Запитан за информацията в "Хюриет", турски официален представител е заявил пред "Ройтерс", че нямал информация за такъв запис. Саудитска Арабия по-рано обяви, че престолонаследникът Мохамед бин Салман не бил знаел предварително за убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

"Говори се за друг запис", пише журналистът от "Хюриет" Абдулкадир Селви, посочвайки, че разговорът се е състоял между принц Мохамед бин Салман и брат му, който е посланик на Саудитска Арабия във Вашингтон.

От записите преди убийството на Кашоги: "Предател! Ще си понесеш отговорността"

От записите преди убийството на Кашоги: "Предател! Ще си понесеш отговорността"

Всички улики сочат като поръчител саудитския кралски двор

"Говори се, че директорът на ЦРУ Джина Хаспъл е индикирала за това по време на посещението си в Турция", пише той, добавяйки, че двамата са обсъждали Кашоги, който е критик на фактическия владетел на кралството.

"Говори се, че престолонаследникът е наредил "смълчаването на Джамал Кашоги колкото е възможно по-скоро" в телефонен разговор, който е бил подслушан от американската агенция, допълни турският журналист.

Крал Салман защити сина си Мохамед бин Салман за убийството на Кашоги

Крал Салман защити сина си Мохамед бин Салман за убийството на Кашоги

Иска от света да спре ядрената програма на Иран

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че операцията за убийството на Кашоги е била наредена от най-високите етажи на властта в Саудитска Арабия.

След като излезе с множество противоречиви версии за убийството, Рияд през миналата седмица обяви, че Кашоги е бил убит и тялото му е било разчленено, след като преговорите да бъде убеден да се завърне в Саудитска Арабия не са довели до успешен край.