Саудитският крал Салман бин Абдулазиз направи годишното си обръщение пред Консултативния съвет (Шура) след национално турне с престолонаследника принц Мохамед бин Салман в контекста на нарастващия международен гняв заради замесеността на престолонаследника в нареждането на убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги в Истанбул, съобщава "Ройтерс".

Коментарите на краля са първото му публично изявление след убийството на Кашоги на 2 октомври, което предизвика глобално порицание и обтегна отношенията на Рияд със Запада.

Тръмп няма да слуша записа с убийството на Кашоги

Тръмп няма да слуша записа с убийството на Кашоги

Не отговаря дали счита за отговорен престолонаследника Мохамед бин Салман

Кралят не е споменал директно кризата, но е похвалил съдебната система и прокуратурата на страната за изпълнения им дълг в служба на правосъдието.

Кралят е говорил и за войната в Йемен, за сдържането на Иран, за палестинците и е предложил непоколебимата си подкрепа за Мохамед бин Салман. Салман е похвалил престолонаследника, че кралството претърпява трансформация на всички фронтове заради неговата "Визия 2030" и безпрецедентните държавни разходи.

Кралят призова международната общност да прекрати ядрената програма на Иран, както и нейната програма за балистични ракети, като настоява, че палестинският въпрос все още е основен приоритет на кралството.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че убийството на Кашоги е "много порочно", но че иска да се отнася със Саудитска Арабия като с близък съюзник в Близкия изток.

Поставен под натиск да накаже Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, Тръмп постави под въпрос предполагаемата роля на Момахем бин Салман, който е фактическият владетел на петролното кралство.

"Той ми каза, че няма нищо общо с това", коментира Тръмп в интервю за Fox News, добавяйки, че "мнозина" също са заявили, че престолонаследникът не е знаел за убийството.

Тялото на Кашоги инжектирано с кръвосъсирващо вещество, за да няма следи от кръв

Тялото на Кашоги инжектирано с кръвосъсирващо вещество, за да няма следи от кръв

Турските разследващи са открили следи от "флуороводородна киселина и други химикали"

В петък излязоха информации, че ЦРУ са информирали администрацията на Тръмп за убийството и тяхното убеждение, че Мохамед бин Салман го е разпоредил.

По думите на Тръмп оценката на ЦРУ била "много преждевременна".