Прозрачното и надеждно разследване за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги все още не е завършено, коментира Федерика Могерини, след разговори с турския външен министър Чавушоглу, съобщава "Ройтерс".

Кашоги, който фактически бе критик на кралството и принц Мохамед бин Салман, бе убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Рияд коментира, че иска смъртното наказание за петима от заподозрените.

В изказване по време на съвместна пресконференция с еврокомисаря Йоханес Хан и турския външен министър, Могерини заяви, че е напълно против прилагането на смъртното наказание.

В Турция определят за комично изявлението на Тръмп в защита на Саудитска Арабия

В Турция определят за комично изявлението на Тръмп в защита на Саудитска Арабия

Обвиняват САЩ, че си затварят очите за убийството на Кашоги

На 20 октомври саудитските власти съобщиха, че журналистът е бил убит в сградата на дипломатическата мисия в резултат на конфликт. Световната общност категорично осъди това престъпление и призова Рияд да проведе прозрачно разследване.

Президентът на САЩ Тръмп благодари на Саудитска Арабия за по-ниските цени на петрола в профила си в "Туитър", ден след като обеща, че САЩ ще останат "стабилен партньор" на кралството въпреки убийството.

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф отговори подигравателно на изявлението на американския президент.

Сатана ясно и че санкции срещу Саудитска Арабия за участието на Рияд в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги ще имат категорична подкрепа както от Демократическата, така и от Републиканската партия.

Сенатът на САЩ са изпратили писмо, в което се настоява за второ разследване на убийството, въпреки изявленията на Тръмп.

Появи се информация, че в Саудитска Арабия назрява дворцов преврат, провокиран от убийството на Кашоги и вероятността в деянието са замесени ключови представители на кралския двор.

"Вашингтон пост" съобщи, че ЦРУ е стигнало до заключението, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е разпоредил убийството. Според вестника, това противоречи на твърденията на саудитското правителство, че не е участвало в убийството на журналиста.

Главният прокурор на Саудитска Арабия препоръчва смъртно наказание за петима заподозрени, обвинени в поръчителството и извършването на убийството на саудитския журналист.