Турция обвини САЩ, че си затваря очите за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги и определя коментарите на президента Тръмп по въпроса като "комични", съобщава "Ройтерс".

Тръмп обеща вчера да остане "стабилен партньор" на Саудитска Арабия, въпреки че Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман може да е знаел за плана за убийството на журналиста, който е гражданин на САЩ и журналист от "Вашингтон поуст".

Номан Куртулмус, зам.-председател на партията на турския президент Ердоган, отхвърля коментарите на Тръмп. "Вчерашното изявление е комично изявление", обясни той пред телевизия TRT Haber.

Сенатът на САЩ натиска Тръмп да изясни ролята на саудитския принц за Кашоги

Сенатът на САЩ натиска Тръмп да изясни ролята на саудитския принц за Кашоги

Както демократите, така и републиканците

"Не е възможно разузнавателна агенция като ЦРУ, която дори знае цвета на козината на котката, която се разхожда из градината на саудитското консулство ... да не знае кой е дал тази заповед. Това не е достоверно както за общественото мнение на САЩ, така и за световното обществено мнение", обясни Куртулмус.

След убийството в саудитското консулство в Истанбул миналия месец, Турция многократно заяви, че заповедта идва от "най-високите нива" на саудитското правителство, въпреки че не пряко обвинява принц Мохамед.

Саудитска Арабия отрече, принцът да е заповядал убийството. След като предложи многобройни противоречиви обяснения, Рияд обясни миналата седмица, че Кашоги е убит и тялото му е унищожено, когато се провалят "преговорите" да го убедят да се завърне в Саудитска Арабия.

И републиканци, и демократи ще подкрепят санкции срещу Саудитска Арабия

И републиканци, и демократи ще подкрепят санкции срещу Саудитска Арабия

Въпреки позицията на Тръмп

Тръмп заяви, че Саудитска Арабия, основен производител на петрол, е важен бизнес партньор и "велик съюзник" в борбата срещу иранската власт в Близкия изток.

След среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара не е напълно доволна от нивото на сътрудничество, което получава от Саудитска Арабия по отношение на случая.

Чавушоглу коментира, че Анкара може да потърси официално разследване на ООН.

Иран се подиграва на Тръмп за подкрепата му за принца на Саудитска Арабия

Иран се подиграва на Тръмп за подкрепата му за принца на Саудитска Арабия

Тръмп обвинява Иран, докато говори за убийството на Кашоги