Топ дипломатът на Саудитска Арабия заяви, че протестите по света и съсредоточаването на медиите върху убийството на журналиста Джамал Кашоги по-рано този месец станаха "истерични". Адел ал Джубейр призова обществеността да изчака резултатите от разследването преди да се обвинява ръководството на арабската държава, информират АП и "Ройтерс".

АБВ поиска Външно да отзове посланика ни в Рияд заради „брутализма” срещу Кашоги

АБВ поиска Външно да отзове посланика ни в Рияд заради „брутализма” срещу Кашоги

София да настоява пред НАТО да спре оръжейните доставки

Джамал Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", който критикуваше престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, беше убит от саудитски агенти в консулството на монархията в Истанбул на 2 октомври. Първоначално саудитските власти съобщиха, че Кашоги е напуснал консулството и нямат нищо общо с изчезването, впоследствие обявиха, че е загинал при кавга в дипломатическата мисия, а накрая признаха, че убийството е планирано предварително.

В Истанбул търсят трупа на Кашоги в канализацията

В Истанбул търсят трупа на Кашоги в канализацията

Скандал между Турция и Саудитска Арабия

"Този въпрос се превърна в пълна истерия", каза Адел ал Джубейр и подчерта, че хората обвиняват Саудитска Арабия, а още разследването не е приключило.

Първият дипломат на арабската държава говори на ежегодна международна конференция в Бахрейн, на която участва и военният министър на САЩ Джеймс Матис.

"Заявихме ясно, че ще проведем цялостно и прозрачно разследване, резултатите ще бъдат изнесени. Обявихме много ясно, че тези, които са замесени, ще бъдат подведени под отговорност", обеща Джубейр и добави, че монархията е приела механизми, за да се гарантира, че подобно нещо няма да се повтори.

Кашоги не е очаквал да бъде разпитван или арестуван в Турция

Кашоги не е очаквал да бъде разпитван или арестуван в Турция

Това обяви годеницата му Хатидже Дженгиз

"Опитваме се да установим какво се е случило. Знаем, че е извършена грешка. Знаем, че хора са превишили правомощията си и знаем, че ги разследваме", продължи той.

Но саудитският министър отбеляза, че на разследването му е нужно още време.

Ердоган към Рияд: Покажете къде е тялото на Джамал Кашоги

Ердоган към Рияд: Покажете къде е тялото на Джамал Кашоги

18-те задържани в монархията "трябва да знаят" кой уби журналиста

"За съжаление в медиите я има тази истерия относно вината на Саудитска Арабия преди разследването да е приключило", оплака се саудитският политик.

Джубейр каза още, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп има "рационална, реалистична" външна политика, която се поддържа от всички арабски държави в Персийския залив. По думите му Саудитска Арабия се бори срещу "мрачната" визия на Иран в Близкия изток.

Германия осъди убийството на Кашоги

Германия осъди убийството на Кашоги

В телефонен разговор между Меркел и саудитския крал Салман

В същото време Матис коментира, че убийството на Кашоги подкопава стабилността в Близкия изток. Той предупреди, че Вашингтон ще приеме допълнителни мерки срещу отговорните. Но шефът на Пентагона поясни, че отношенията между САЩ и Саудитска Арабия няма да се променят.