Обществен прокурор в Саудитска Арабия обяви, че убийството на журналиста Джамал Кашоги е било планирано предварително, както показвала информацията, предоставена от Турция, съобщава саудитската държавна телевизия Ал Ехбария, цитирана от "Ройтерс".

"Информацията от турските врасти показва, че действията на заподозрените в случая "Кашоги" са били планирани предварително", изтъква общественият прокурор в изявление, цитирано от саудитската държавна информационна агенция. 

В информацията се допълва, че прокурори разпитват заподозрените въз основа на информация, предоставена от съвместна саудитско-турска работна група.

Принц Салман: Убийството на Кашоги не може да бъде оправдано

Принц Салман: Убийството на Кашоги не може да бъде оправдано

Справедливостта щяла да надделее

Саудитска Арабия първоначално твърдеше, че Кашоги е напуснал нейното консулство в Истанбул на 2 октомври, където отишъл да подготви документи за брака си с турската си годеница. 

Ала след като международният натиск се засили, Кралството лансира друга версия, а именно, че пишещият за "Вашингтон пост" и отявлен критик на саудитското правителство е починал в консулството при "юмручен бой". 

Саудитска Арабия уволни двама високопоставени съветници на престонаследника Мохамед бин Салман, както и трима служители на разузнаването и арестува 18 саудитски заподозрени. 

Междувременно енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих е заявил, че западните компании, които се оттеглиха от инвестиционната конференция в Рияд, придобила известност като "Давос в пустинята", са се извинили за отсъствието от събитието.

"Всички компании, които не дойдоха, ни се обаждат през последните 48 часа, извинявайки се, изразявайки съжаление и обещавайки да кандидатстват за открити офиси (в страната) през следващите седмици и да възстановят отношенията към тяхната нормалност", изтъкна Фалих пред държавната телевизия.

Случаят Кашоги - сблъсък на интереси между Анкара и Рияд

Случаят Кашоги - сблъсък на интереси между Анкара и Рияд

Едва ли Саудитска Арабия ще изпълни изискването на Ердоган...